novagodina101151Павлин Иванов, снимка Данаил Василев

Честита Нова година, Ловеч!

Нека 2015 година по-добра и по-честита! Бъдете здрави, уверени в себе си и много, много щастливи!

Посрещнахме Новата година с надежда за по-добро бъдеще, увереност, че то е възможно и с вярата, че ще направим възможното, животът ни да се промени и стане по-добър, по-спокоен, по-щастлив!

Горе главите! Продължаваме напред!

2 коментара

  1. Политико-социални вярвания, поверия, суеверия и обичаи на българите от троянско и ловешко.

    1. Ако по Коледа и Нова година се ядат южни плодове, това означава, че няма да има „южен поток“. /Ядохте ли? Ядохте! На ви сега „Южен поток“/

    2. Ако на Нова година българите слушат „Онова нещо“ в 12 без пет и чуят, че ще има реформи, това означава, че ще чуят същото и на следващата Нова година. /Чухте ли? И аз чух. Значи знаем какво ще ни говори „Онова нещо“ за Новата 2016-та година в 12 без пет./

    3. Ако през годината р.Осъм не е отнесла някоя речна сцена, това означава, че ще ви наградят за община реформатор.

    4. Ако няма дренки през годината, това означава, че безработицата ще падне под 7 процента. Ако има дренки – пак същото.

    5. Ако ромчета /циганчета, на български език/ дойдат да ви сурвакат на 1-ви януари, това означава, че правителството и държавните учреждения са обрали някоя банка и са теглили кредит, който вие ще изплащате.

    6. Ако някой гръмне безпомощен ягуар през годината, това означава, че ще гръмнат пенсионните фондове.

    7. Ако са ви разкопавали градът през цялата година, това означава голям берекет за разкопаващите през следващата година. Останалите да чакат Дядо Мраз.

    8. Ако по Коледа и Нова година ядете свинско, това означава, че АПИ ще затвори Троянски проход. /Ядохте ли? Ядохте! Хайде сега заобикаляйте през Шипка./

    9. Ако на троянски журналист се поръси сол на главата без той да знае и след това се докосне по носа, през годината добре ще го нахрани сегашната общинска власт, а ако се докосне по брадата – ще го нахрани новата общинска власт.

    10. Ако кихнеш на заседание на ОбС, веднага си откъсни парче от ръкава на ризата, в противен случай има опасност да ти вдигнат такса смет.

    11. Късметът ще ви съпътства, ако вечерта налеете една чаша прясно мляко в плитка купа, наведете се над нея и кажете три пъти „мамицата ви и некадърни политици и управници, с какъв акъл ви избирах!“ Оставете млякото на хладно. На сутринта, преди да излезете от дома си, измийте си ръцете с млякото като Пилат Понтийски.

    12. Ако късметът ви е необходим спешно, идете в общината, легнете в коридора и затворете очите си. Представете си късмета във вид на покривало от разноцветни топчета. След това си представете самите вас до покривалото. Представете си как покривалото се превръща в дълга пътека, която свършва някъде в далечината. Тръгнете по пътеката и направете седем крачки. Отворете очи и бъдете сигурни, че ако пред вас не стои председателят на ОбС – късметът вече е с вас.

    13. Как да се отървем от лошият късмет? Вземете най-старата дреха от гардероба ви, която не носите отдавна, сгънете я като плик за писмо и я зашийте с нова игла с тринадесет бода като използвате черен конец, купен в първия четвъртък на месеца. След това остатъка от конците скрийте на тъмно място в източната част на дома си като предварително ги увиете в парче черно кадифе. Запалете две восъчни свещи и ги закрепете в центъра на масата. След това вземете плика и след залез слънце го хвърлете в близък контейнер за боклук с дясната си ръка. Върнете се в къщи без да се обръщате. След като се върнете, измийте си ръцете под течаща вода и ги подсушете на пламъка на свещите. След като свещите изгорят, съберете восъка и си поръчайте онлайн самолетен билет за произволна друга държава. На другата сутрин на път за Терминал 2, хвърлете събрания восък на най-близкото кръстовище до дома ви. Ако успеете да хванете самолета – лошият късмет ще ви напусне.

    Горе главите! Продължаваме напред!

Comments are closed.