Премиера на новия документален филм „Лъвский: Европеец в Българско“  ще има в Ловеч на 10 юли (понеделник) 2017 г. от 17.30 ч.  Прожекцията ще се състои в камерната зала на Драматичен театър – Ловеч, входът е свободен. Организатори са Община Ловеч, Регионален исторически музей -Ловеч и Регионална библиотека “Проф. Беню Цонев”.

Творбата, в която има и игрални възстановки на исторически лица и места, е дело на режисьора Искрен Красимиров по проекта „Незабравимата България“.  В игралните епизоди Левски се изпълнява от актьора Симеон Владов.

Част от снимките са правени в Регионалния исторически музей в Ловеч. Сюжетът на лентата обхваща три теми – идеалът, парите и предателството. „Левски има много предатели“, казва режисьорът на филма Искрен Красимиров. „Но самият той предрече предателството, и се превърна в Българския Христос“.

„Левски е нашият достижим и жив идеал, човек, след който можем да тръгнем, защото той е жив и днес сред нас!“, допълва проф. Иван Стоянов, който почина  малко по-късно и екипът държи да подчертае неговата изключителна заслуга и присъствие във филма.