police1804121ОСМИ НОЕМВРИ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИЦИЯ

По повод професионалния празник, ръководството на ОД МВР-Ловеч  и началниците на 6-те РУП в областта са наградили с “писмена похвала” 50 служители с полицейски правомощия.

Празникът на българската полиция – осми ноември – е честван за първи път през 1924 г. Инициативата за неговото учредяване принадлежи на софийския градоначалник  о.з. подп. Георги Кисьов, който на 29.09.1924 г. в рапорт до министъра на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев пише:

“Донасям в почитаемото министерство, че общоприета нужда е всяка организация или сдружение, държавно или частно учреждение, за добрия ход на делото си, да избере за свой патрон един от календарните наши отци и ежегодно да чества своя патронен празник.

Единствено полицейският институт у нас досега не си е служил с тази полезна практика.

……………

В интерес на службата, за да поддържа по-добре религиозното чувство на полицаите и да се ръководи още по-правилно тяхното възпитание, намирам за твърде належащо да се отреди и за полицията един такъв светия и ежегодно да се чества празникът на полицията.

…………….

За най-подходящ обаче аз считам Св. Димитър Солунски        проявил се като застъпник и разпространител на християнството по време на службата му като префект в гр. Солун”.

Министърът на вътрешните работи и на народното здраве Иван Русев възприема идеята на градоначалника и под влияние на Софийския митрополит спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил.

Писменото мнение на митрополит Стефан изяснява, че:

“Този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина, и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от Бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите”.

При избора на патрон на полицията натежава аргументът, че Св. Архангел Михаил символизира властта, изпълняваща закона.

На 24.1.09.1924 г. министър Русев нарежда на столичния градоначалник и на окръжните управители:

“За патронен празник на цялата полиция в царството се определя денят на Св. Архангел Михаил”.

Така на 21 ноември /8 ноември по нов стил/ 1924 год. за първи път е отбелязан патронния празник на цялата полиция в царството – Св. Архангел Михаил.

На тази дата всяка година до 1943г. на площад “Св. Ал.Невски” в гр.София се е извършвал тържествен водосвет , преглед на представителните части от различни служби на полицията, награждавани са били проявилите се полицаи. Следва прекъсване от 55 години, до 8 ноември 1999 год., когато се подновява честването на празника.

 

5 коментара

  1. Момичето вече изгни милата, а тъпата фуражка ще го хрантутим 30 годинки в затворите….

  2. Да не забравите и за затритото от полицая момиче , някой да е чул нещо по въпроса?

Comments are closed.