oic1208131От Ловеч започна поредицата информационни срещи-дискусии „Поколение 96-Инкубатор на европейски идеи“ в рамките на кампания, организирана от Център „Европа директно“ Враца, Информационното бюро на Европейския парламент в България и мрежата от Областни информационни центрове в България. Кампанията има за цел да запознае младежите-бъдещи гласоподаватели от пет области на Северозападна България с начина на работа на Европейския парламент, неговите правомощия и функции, влиянието на неговите решения върху живота ни и защо е толкова важно да гласуваме на изборите за Европейски парламент през 2014 година.

Срещата в Ловеч се проведе на 13 ноември в залата на Регионална библиотека „Проф.Беньо Цонев“ с участието на младежи от ГЧЕ “Екзарх Йосиф I“, гр. Ловеч и СОУ “Бачо Киро“, гр. Летница. Мария Панайотова от Център „Европа директно“ Враца представи целите на кампанията, мрежите „Европа директно“ и Областните информационни центрове в страната. Тя призова присъстващите ловешки младежи да се обръщат към ОИЦ – Ловеч като основен източник на актуална информация и местен партньор на инициативата. Представена бе дейността на ОИЦ – Ловеч и услугите, които центърът осъществява на територията на област Ловеч за информиране на всички заинтересовани граждани по теми като Европейски фондове, проекти, инициативи, институции и др.

Основен говорител на събитието бе Бойко Благоев от Информационното бюро на Европейския парламент в България, който запозна участниците в срещата с правомощията на Европейския парламент, работата на евродепутатите и кампанията по повод изборите през 2014 година за Европейски парламент. Той призова младежите да информират своите връстници за възможността да дадат своя глас на предстоящите европейски избори и ги мотивират да упражнят това свое право. По време на събитието бе връчена и наградата на ученичката от СОУ “Бачо Киро“, гр. Летница, Анита Стефанова, която е победител в регионалния конкурс за Област Ловеч за есе на тема „Бъдещето на Европа е в моят глас“. Наградата на класиралите се участници на първо място от петте области в Северозападна България е посещение в Европейския парламент в началото на 2014 г., осигурена от Информационното бюро на Европейския парламент в България.