dupki1607132Павлин Иванов

Напоследък имам удоволствието да се възхищавам на удивително иновативният начин на мислене в Ловеч.След фундаМЕНТАЛНАта идея за кръщаване на мястото, което според някой е площад, със звучното име “Поп Кръстю и приятели”, мислих, че за тази седмица съм взел полагащата ми се доза културен шок, но явно съм бил в грешка.

Този път вниманието ми привлече креативният начин за обезопасяване на следи от човешка дейност, в частност ремонт на улична шахта.

Едва ли авторът на този градски шедьовър в центъра на Ловеч е искал да изимитира арт инсталация, която предизвика международен скандал, когато пред сградата “Юстус Липсиус” на Съвета на Европейския съюз в Брюксел България беше представена като кенеф (дупка с две стъпки), или “турска тоалетна”, според творческото виждане на автора й чешкият художник Давид Черни.

Ако погледнем позитивно на културното събитие в самият център на Ловеч, трябва да отбележим, че отдавна не сме диваци и варвари, а попиваме с пълни шепи от европейското изкуство и го представяме за неподправено възхищение на нашите съграждани.

Да живей културата! Хиип, хиип, УРА!

3 коментара

  1. Българският отбор по физика спечели 5 медала на Международна олимпиада по физика, която се проведе в Копенхаген, Дания, от 7 до 14 юли 2013 г. Един от всичките медали за страната ни е златен.
    В олимпиадата участваха отбори от 83 страни. Резултатът на нашия отбор е най-доброто постижение в Международната олимпиада по физика от 16 години насам. Официално класиране по нации не се провежда, но резултатите ни позволяват да твърдим, че България се нарежда на 4-о място сред страните от ЕС.
    Златен медал донесе Катерина Найденова, 11 клас ПМГ – Казанлък; Сребърен – Йордан Йорданов, 12 клас, ПМГ – Казанлък; Бронзов – Калоян Методиев, 12 клас, I АЕГ – София; Бронзов – Калоян Дърмонев, 12 клас, МГ – Варна; Бронзов – Иван Порязов, 11 клас, ПМГ – Казанлък. Ръководители на отбора са проф. Мирослав Абрашев и доц. Виктор Иванов от Физическия факултет на Софийски университет. Спонсор на отбора за четвърта поредна година е фондация “Америка за България”.

    http://novinar.bg/news/balgarski-fizitci-sas-zlaten-medal-ot-olimpiada-v-kompenhagen_NDM0MzsyNQ==.html

  2. Чух две момчета по на 15-16 години да се майтапят с натуралистите, че са могли да сложат и едно казанче, та да се ползва при нужда…
    После защо европейците ни изобразяват по подобаващ начин. Та те са ударили в десятката, не ли?

Comments are closed.