orientirane20713KКонстантин Василев, секретар и треньор  СКО „Ловеч”

Състезателите от СКО „Ловеч” взеха участие в Държавното първенство по коло ориентиране, което се проведе в околностите на град Банско. Дисциплините, които се проведоха бяха – спринтова дистанция, дълга дистанция и щафета. Ловеч беше представен от 15 състезатели и въпреки, че не се води специална подготовка за този вид ориентиране всички се представиха много добре.

       Спринтовата дистанция се проведе на доста труден район, пътищата бяха осеяни с камъни, стръмният и мокър терен също затрудняваше предвижването. Това беше първият старт в състезание по коло ориентиране за повечето от състезателите ни. В този ден Ивайло Мартинов спечели първият си медал от Държавно първенство, класирайки се втори в група М14 той затвърди  доброто си представяне през годината. Йоан Филипов спечели бронзов медал при 20 годишните момчета, със същият цвят беше и медала на  Борислав Капсъзов състезаващ се в група М35. Другите ни състезатели се представиха достойно: група М12 – Теодор Дръндаров 17то място, Константин Константинов 19то място, Кънчо Евтимов 21во място; група М14 – Цветомир Василковски 5то място, Мартин Тодоров 9то място; М16 – Димитър Христов 6то място; М20 – Йордан Борисов- 4то място; М21 – Феодор Филипов 30то място; М45 – Михаил Масарлов 8мо място.

orientirane20713N        Следващото предизвикателство беше дългата дистанция. Района беше комбинация между полуоткрити площи до гр. Банско и част от самият град, като финалната арена беше разположена в същинският център на курортното градче. В група М14 отново имахме призьор, но този път това беше Цветомир Василковски, който се окичи със сребро. Така и Цецо също спечели своят първи медал от държавно първенство. Борислав Капсъзов се изкачи с едно стъпало, спрямо това, което постигна в спринта. Той се нареди на второ място и ако имаше още един индивидуален старт, можеше да се надяваме да спечели първо място.  Приятната изненадата за всички, поднесе Атанас Трифонов. Макар и със сериозна хронична травма в коляното, той се класира трети в група М45. Най – малките състезатели от Ловеч състезаващи се в група М12 се класираха на следните места: 17ти – Теодор Дръндаров, 18ти – Кънчо Евтимов, 19ти – Константин Константинов. В група М14 Ивайло Мартинов остана 4ти и може да съжалява, че не спечели надпреварата, защото само четири контролни точки преди финала водеше с повече от 3 минути пред втория, но загубата на концентрация в по – лесната градска част го лиши от златото. В тази възрастова група Мартин Тодоров се класира 19ти. В група М16 Димитър Христов имаше проблеми с поставката за картата, която счупи още на трета контролна точка. До тази контрола той беше убедителен водач. Въпреки възникналите проблеми Митко продължи състезанието и се движеше трети, но пропускайки предпоследната контрола, покрай която мина, той беше декласиран. Йордан Борисов се класира 5ти при М20. В тази група другият ни представител Йоан Филипов се нареди 7ми.

 orientirane20713L        Последно беше щафетното състезание от което две от нашите щафети заслужено се окичиха с медали. В група М14 щафетата ни в състав Ивайло Мартинов, Мартин Тодоров и Цветомир Василковски се качиха на третото стъпало. Така и Мартин Тодоров вече имаше своя първи медал от Държавно първенство. При 16 годишните Йоан Филипов, Йордан Борисов и Димитър Христов се класираха 2ри, което е отличен резултат за тях. Тримата имат амбиции на Държавното първенство по ориентиране през октомври да са на най – високото стъпало.

       Успешното участие на Ивайло Мартинов, Цветомир Василковски, Теодор Дръндаров, Кънчо Евтимов и Мартин Тодоров, които започнаха своите занимания с ориентиране благодарение на програмата на МФВС „Спорт за децата в свободното време”2012г. и проекта на СКО „Ловеч” –  „Начално обучение по спортно ориентиране” дава увереност, че се движим в правилната посока. Тази година СКО „Ловеч” и МФВС отново работят заедно и децата от новите групи взеха участие в организираното от ЗАД „ Виктория” и СКО „ Ловеч” традиционно състезание за купа „Виктория” 2013г. Няколко от малчуганите взеха участие и в купа „Дряново”. От тези две състезания утвърдените състезатели на клуба спечелиха няколко медала, така до момента през 2013г. не е имало състезание, на което отбора на СКО „Ловеч” да е участвал и да не е имал представител сред победителите.

      От 26 до 28 юли е едно от най – престижните и важни състезания за годината. В Родопа планина, между Велинград и Сърница ще се проведат международните състезания за купа „България” 2013г. Надяваме се на добро представяне и радостни моменти.