vracabotev206161Областният управител Ирина Митева бе сред официалните лица, които на 1 юни се поклониха пред Ботев във Враца. На традиционното поклонение в навечерието на 2 юни тази година се включи Председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

„Ботев превърна думите свобода и истина в нравствени ценности и завинаги обвърза думата власт с народовластие”, заяви Цачева в словото си на тържествената  заря-проверка по повод 140-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и в памет на загиналите за свободата на България. Тя допълни, че преди 140 години Христо Ботев и неговите четници слизат на козлодуйския бряг, целуват родната земя и поемат по страшния и славен път, който е пътят към тяхното безсмъртие.

За да почетат паметта на Ботев и загиналите герои във Враца бяха народни представители, ръководители на политически партии и организации, областни управители, Траянополският епископ Киприян, кметове на общини.

Ирина Митева се включи и в откриването на 70-ия Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета” в град Козлодуй. Началото бе поставено от Президента Росен Плевнелиев, патрон на проявата. 1100 Ботеви поклонници от цялата страна тръгнаха по стъпките на Войводата и неговата чета в Националния поход от Козлодуй до Околчица, където днес ще почетат паметта на загиналите.