obs100613AУляна Ушева

3 февруари 2015г. Постоянната комисия по бюджет и финанси към Общински съвет-Ловеч обсъжда проекта за бюджет2015 на Общината. В обсъждането, освен съветниците, кметът Казанджиев и служители в общинската администрация, участват и двама граждани, които имат право да коментират и изкажат мнения и предложения.

„Знаем, че в състава на Община-Ловеч влизат и 34 села. Осем от тях (с избираеми кметове) са второстепенни разпоредители на бюджета. Останалите 26 села (с кметски наместници) получават твърде скромна част от бюджета. Без да влизам в ролята на омбудсман за жителите на тези села, смятам, че няма паритет при разпределянето на средствата от общинския бюджет. Нещо повече, тези села нямат и достъп до европейската оперативна програма за развитие на селските райони, тъй като влизат в състава на Община Ловеч, чието население е над 50 хиляди жители. Имаше надежда, че през програмния период 2014-2020 това ограничение ще се промени, но уви! Тъжното е, че хората там са примирени и си казват „Ами к’вот дадат…” Считам, че Общината е длъжник на тези села! И би трябвало да се търсят възможности те да бъдат включвани в проектите, които се изпълняват с европейски средства…” Толкова успя да каже един гражданин на Републиката, живеещ на село.

„Това са глупости!” го прекъсна общинският съветник Венцислав Хаджиев

За господина ще припомним клетвата му при встъпване в длъжност:

“Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от общината и да работя за тяхното благоденствие.”

 

Речник на чуждите думи:

V/sversus – против;

Омбудсман – независимо лице, което се застъпва, когато се засягат правата и свободите на гражданите от държавните и общински органи;

Паритет – равенство между две или повече страни;

1 коментар

  1. Изключително рядко е нещо да ме остави безмълвна, но тази статия успя. Адмирации за това, че сподели преживяното. Боже, събери си вересиите….

Comments are closed.