protestzatvor1107134Павлин Иванов

Днес надзиратели от ловешкия затвор „пиха кафе“ пред сградата на затвора за да защитят правото си на нормални условия на труд. Тяхното несъгласие е по отношение на управленската политика на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”.

Надзирателите нямат право на протест, това е и причината за пиенето на сутрешно им кафе заедно.

Няма никаква чуваемост към проблемите на надзирателите, това заяви Детелин Денков, зам.-председател на Синдиката на служителите в затворите в България. Според него, една от основните причини за протеста е промененото от 1 юли 2013 г. ново работно време, с което вместо 24 дежурства, служителите са преминали на 12 часови.

Заповедта за новото работно време не е била обсъдена предварително със служителите и синдикатите.

Друг проблем са лошите условия на труд и заплащането, заради което, преди месеци, много от надзиратели заведоха дела в съда.

Протестиращите искат чуваемост и се надяват от ГДИН да не забравят, че в затворите има надзиратели. Детелин Денков заяви, че протестите ще продължат, докато проблемите с условията на труд, работното време и заплащането бъдат решени.

Протеста не е насочен към затвора Ловеч и неговият Началник, а към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и е солидарност с останалите колеги, това заяви Радослав Георгиев. Заплатите на надзирателите не индексирани от много време, а с преминаването на новото работно време, по-трудно се издържа на 12-часовия режим на работа.

Препоръка на Европейският съюз е да се мине на 12-часовия режим на работа, да се подобрят условията на труд и да се повишат заплатите. Всичко започна обаче по обратният ред – първо минахме на 12 часови смени, без да се подобрят условията и без да се повишат заплатите. Освен това, това са само препоръки, не са задължителни норми, каза Георгиев.

Това е абсолютно тоталитарно решение на Главния директор, който със заповед каза, че се преминава от 1 юли на 12 часов режим на работа, без да бъде обсъдено с никого.

 

Ловешките надзиратели ще се включат и в националния протест на 27 юли в София.