zashto808141Павлин Иванов

Ако кажа, че съм шокиран от коментарите по случая „Алонсо“, ще бъде само защото не се сещам за много по-силна и точна дума. Да, този случай ще влезе в историята … на изучаването на психичното състояние на българите през 2014-та.

Съвсем умишлено не филтрирам коментарите под публикациите по темата, което безспорно е лошо. Но в крайна сметка, истината за това КАКВИ сме и КОИ сме трябва да излезе наяве. Макар и неприятна, тя е такава каквато е – истинска, неподправена, абсолютно точен разрез на душевното ни здраве, на ценностната ни система, на начина ни на мислене.

В последните дни изпитвам силно притеснение за бъдещето ни като общество. Питам се как изобщо живеем заедно, без да сме се изпотрепали, а поводи дал Бог! Или поне такива причини, които довеждат до нуждата всичко насъбрало се в душите ни да се покаже такова, каквото е.

Притеснявам се, че сме толкова объркани и агресивни, и може би само щастлива случайност не ни е срещнала едни с други в неподходяща среда, но с подходящи инструменти. Нямам идея дали заканите за разправа и клетвите за децата към главните герои в случая „Алонсо“ са дълбоки и истински или някаква обществена поза.

Но все пак, щом си си помислил, че можеш да изкъртиш на някого ченето, сигурно не е далеч крачката това да се случи. Не разбирам от психология, но това, което усещам е страх от себеподобните ми и силни съмнения в доброто бъдеще на всички ни.

Учуден съм, че лавината от коментари за Алонсо е точно за него. Имаше протести за всичко, имаше каузи, имаше контрапротести и контракаузи, т.е. всеки би могъл да намери себе си и семейството си в поставените проблеми, но не. Явно обществото ни тотално се е променило, както и ценностната ни система, ако изобщо може да се каже, че я има.

Не искам да съдя никого за това какво мисли, нито трябва. Само се опитвам да търся отговори на моите въпроси ЗАЩО. Отговор нямам. За това се обърнах към психолози, за да ми помогнат, а надявам се на всички нас, защо Алонсо изкара на бял свят точно тези черти от характерите на уж нормални, възрастни и би трябвало зрели хора.

Прочетете коментарите по темата в различните медии и Фейсбук. Определено има защо да се притесняваме или бъркам?

Не мога да повярвам на очите си, четейки коментарите, че толкова много липса на каквато и да е култура може да липсва в толкова огромна част хора. Ако излязлото от клавиатурите в различните онлайн медии е истина, а не виждам причина да не е, всички ние имаме нужда от СПЕШНА, много спешна помощ!

Смятам, че нещо много лошо е станало вече с обществото ни. И ако за тези от нас, които сме на зряла възраст и сме бита карта, е някак нормално да имаме отпечатък от дългият път извървян през живота ни и да сме леко или по-силно изпращяли, защо децата и младите хора имат доста стресираш начин на мислене, понякога граничещ с откровена идиотия! Може би ние, обърканите, сме възпитали още по-объркано поколение?

С този коментар нямам за цел да съдя и давам квалификации. Иска ми се всички да се замислим за реакциите, да се запитаме защо са такива, симптом на какво са … притеснително ли е и какво изобщо правим от сега нататък за да успеем някак си да живеем заедно без да се изпотрепем при не дай боже следваща подобна случка.

Надявам се да имате отговор, който да споделите

3 коментара

  1. “Свикналият с лъжата човек не се съпротивлява, така му е удобно. Не е необходимо да се търсят алтернативни източници на информация, не ти трябва да научаваш истината. Лъжата е сладка и приятна. Лъжата не носи отговорност. Теб са те излъгали, ти си излъгал, всички са радостни и щастливи. Само чужденците никак не могат да разберат откъде е тази страст у българите към самозалъгването, към възхвалата на собствената некомпетентност, нетърпимостта към чуждото мнение и нежеланието да спорят. Дискусията винаги е обмен на знания и аргументи в защита на собствена позиция. ..
    Агресивното невежество се съпротивлява и убива. Убива и лъже. Лъже и си вярва на лъжите.”
    Олег Панфилов

  2. То си е нещо като троленето по политически и всякакви теми всъщност. Фанатизирането на защитниците на животните е като следствие от щедрото финансиране на тези организации отвън за помощ за животинките в беда. Колкото повече лаеш и защитаваш, толкова повече финансиране има. Симулиране на дейност. Защо тези пазители на животните не хукнаха да спасяват гладните и откъснати от стопаните си реално застрашени животинки? Само 4лапи са там и само в мизия, а селата…. очакваме другите отговори на кмета от брифинга 🙂

  3. Реакциите са разбираеми, предсказуеми…и за жалост нещо като наши визитки…
    Всичко е първосигнално…няма грам мисловна дейност, няма въпроси защо и как…или къде сбъркахме?…а като гладно куче виждаме кокал, захапваме го и….
    Жалко….
    Нямам отговор, нямам обяснение защо вместо да сме надграждали 25 години..ние сме сривали…Имаме лустро, техника, автомобили,речник наситен с думи и реплики на чужди езици, знаем курорти и модни къщи…и толкова…няма облик, няма мисловен процес, няма индивидуализъм, няма стремежи…
    За всеобщия ни силно заразен идиотизъм няма нито лечение, нито ваксина, нито превантивни мерки…За съжаление…

Comments are closed.