koi1010141Иво Райнов

В началото на седмицата сайтът „Ловеч днес“  настойчиво питаше кой предаде революционната столица на Левски. Далеч от профанското разбиране, че става дума за някакво етническо завземане, ще се присъединя към тезата, че наистина предателство има.  Към идеалите и принципите на онзи свят човек, който мечтаеше не просто за края на османското иго, а за чиста и свята България, достойна и равна на другите народи.

В неделя вечер Лютфи Местан тържествуващ приветства на няколко пъти Ловеч, новозавладяна територия в кампанията за национална експанзия на ДПС. Държа да уточня, че въобще не схващам Движението като етническа партия. ДПС не е партията на турците, нито на неграмотните цигани. Те са наивни жертви, които гласуват „безсмъртието“ на самозабравили се псевдоетнически защитници. ДПС е партията на политическата корупция, на управленската мутризация, на перфидната кражба зад гърба на мизерстващия турчин или деградиращия циганин. ДПС е партията на политическата мафия, модно наричана олигархия. Ето тази партия проби в Ловеч и получи салюти от своя „capo“. Точно в тази истина е коренът на предателството. Предателство към всеки в Ловеч, без значение от етнос и религия – българин, турчин, циганин.

„Интригата спира хода на народната работа“, писал в записките си Левски. Някъде другаде рекъл „Пророкувам предателство. Ако отричате аз ще ви посоча предателя“. Късно съм роден за да помня първия вариант на величествения монумент над „Вароша“. Казват, че тогава ръката на Апостола сочела града. Нанесли поправки за да избягат от кошмарната асоциация, че показва предателите си. Мисля си колко автентично би изглеждал вкамененият жест след последния избор.

Кой предаде Ловеч? Тези, дето по традиция предпочитат задкулисната интрига. За които егото и политическото оцеляване може да бъде разплатено с всяка цена. ДПС работи най- професионално от всички по време на тази кампания – тихо, ненатрапчиво, но упорито, целенасочено и организирано. Но не спечели мандата сега, само обра урожая от една няколкогодишна лукава стратегия. Силата на ДПС е в слабия характер на управляващата в Ловеч партия, превърнала Движението в „незаобиколим“ местен фактор. 2011-та година.

Вкопчена във властта БСП е готова на сделка с всеки и отваря прегръдка за партията, предвождана от Юнал Мастънов. Крепка коалиция,  основана не върху волята на общинското гражданство, а върху вечно гладния интерес да се консумира власт. Три години представителите на Движението са най-верните поддръжници на кмета и неговата група от покорни съветници. Тези малко, но решителни гласове превърнаха в решения  не едно и две кметски предложения и то на ръба на необходимото по закон мнозинство.

В замяна на подкрепата ДПС получи заместник-кмет със силен икономически ресор, растяща квота в администрацията, позиции в бордове на общински дружества. Близки до Движението фирми получават награди, печелят търгове, трупат самочувствие и усещане за недосегаемост. Съвсем наскоро мутра от подобна фирма си позволи неприкрито да заплашва Павлин Иванов. Щедрата благодарност на БСП осигурява невероатни ресурси за политическия контрагент. Растяща власт, растящо влияние, богати възможности за съвсем законно въздействие върху зависими хора и сектори, корпоративен натиск, финансов ресурс, чадъри пред закона. Всичко това с благословията на Българската социалистическа партия, нейния кмет, неговите съветници и тяхната администрация.

2013-та година. Пак вкопчена във властта БСП.Пак коалиция срещу волята на избирателя. Пак прегръдка с ДПС. Един уважаван от мен човек отхапва от достойнството си за да стане областен управител. Сяда до заместник, роднински свързан с едни мрачни години и насилниците от прехода. Приема секретар, чиято единствена референция е от същата коалиционно необходима партия. После ДПС получава цели административни ресори на неограничено влияние в областта. Отново власт, нови възможности за законно влияние върху зависими хора и сектори, пак условия за корпоративен натиск и канали за финансов ресурс. ДПС не проби на на 5-ти октомври, а още през есента на 2011-та година, когато мизерните 864 гласа (толкова са гласувалите за Движението в Ловешка община) са достатъчни догановата партия да почука на вратата към властта.

Депутатският мандат е най-логичният венец за участието на една партия в общинската и областна власт. През 2011-та ДПС само чукаше, вратата я отключиха хора от БСП. А те не са анонимни, Позорната абдикация от гражданските интереси е подписана с имената на областното и общинско ръководство на БСП, кмета, червените съветници, областния управител. Дали са предатели ще кажат избирателите. Първата присъда бе произнесена миналата неделя, когато местното БСП се изравни по обществено влияние със своя политически храненик ДПС. Следващата, вярвам по-тежка присъда, ще бъде след година. Както ни е завещал Левски „Всекиму ще се държи сметка за делата“.

7 коментара

  1. някои хора просто трябва да си пият лекарствата редовно.Виж и вземи пример от Плевнелиев – деанксита /ДЕАНКСИТ табл. * 100/ му влияе добре и е винаги евроатлантически усмихнат.Даже когато Шаламанов искаше да разполага ракети със среден обсег на полигона в Шабла.

  2. “Агресивността е разрушителна само когато е взаимна. Не трябва да го допускаме.”

    Стремежът на Русия при предстоящите преговори за съставяне на българско правителство е да очертаят “червените линии” на своите интереси и да изолират “анти-руските” – в тълкуването на Москва – политически фактори – президент, служебни министри и най-вече подкрепящите тезите им преговарящи с ГЕРБ.
    Целта е ясна – коалиция тип “Южен поток”. Посланието е – или ще си запазим влиянието си в България, или ще я дестабилизираме до степен тя да бъде безполезна за ЕС и НАТО, а българите да се обърнат срещу Европа.
    Опасната част идва от активирането на неформалните канали и най-вече на местните проводници на влияние и въздействие. Затова не се учудвайте, ако тези дни има засилване на дейността на традиционните политически и бизнес фактори, които да развият подадените от Москва теми за”предателствата” на президента Плевнелиев, усилени внушения за чувство на историческа вина или откровено неспокосани реакции на босове на футболни клубове, опитващи се да ударят “рамо” на “Южен поток”.
    Няма смисъл да обръщаме прекалено внимание, защото се губи ценна обществена енергия. Не си струва да реагираме на недостойните обвръзки на миналите заслуги на Русия със сегашните “дългове” на съвременна България.
    Но спокойно трябва да отстоим своето право на различие и идентичност.

    http://www.mediapool.bg/agresivnostta-na-kremal-zastigna-i-bulgaria-news225850.html

  3. Етническата партия има за цел да насажда етническо напрежение и да поддържа глутницата около “обръчите от фирми”. Едва ли някой е видял нещо лошо от обикновения турчин или помак, които са трудолюбиви и толерантни. За всички е ясно, че начина за елиминиране на влиянието на ДПС е масовото участие на изборите, което на този етап може да стане с въвеждане на задължително гласуване. Главният виновник за неприемането на такъв закон е партията БСП, която вече години наред се заиграва и дели властта с хората на Доган.
    Жаждата за икономически изгоди и власт накара и много българи да забравят рода си и да станат по-големи турци от султана.На национално ниво се изявяват такива личности като Христо Бисеров и Данчо Ментата/тук трябва да признаем далновидността на Костов, който навреме се освободи от тяхното присъствие/, Камен Костадинов, професорката по синтаксис и много други. В Ловеч байряка на Киряк Стефчовците носят Милко Недялков и Минчо Кажанджиев. ЗА гласовете на турците от Малиново те продадоха столицата на Левски.Има ли кой да ги посъветва да свалят портрета на Апостола от кабинетите си?

    1. Скъпи анонимен,
      Много бъркаш. В Ловеч топлата връзка на БСП с ДПС е Димитър Горов.

  4. “Престанете да насаждате омраза между българи и турци !! Вършете си работата за която ви плащаме с нашите данъци и с нашия труд. Оставете българските турци да живеят в мир със своите съседи и приятели ! Оставете ни на мира !!!”

    Това би трябвало да се разбира двупосочно, да се отнася и за “патриотите.”

  5. Мнението на една туркиня за ДПС взриви Фейсбук. Жената изказва искреното си възмущение от действията на партията и обвинява ръководството и в насаждане на омраза между българи и турци. Ето какво казва тя:
    Fatosh Kambesheva: Гласувайки за ДПС българските турци изгубиха надеждата да живеят спокойно в България. С вашия електорат , драги ми ДПС, насадихте изкуствена омраза между българи и турци. Лошо ли ни беше когато българите толерираха езика ни и ни разрешиха да го изучаваме като свободно избираем ? Но не, вие искате той да е задължителен. Лошо ли ни беше когато ни отвориха джамиите и си изповядвахме религията ? Но, не, вие сложихте мегафоните и ги надухте до максимум децибели да дразните християните. Лошо ли ни беше когато България призна пенсиите на двойните граждани в Турция ? Какво ви пречи , драги ми ДПС, в този рахатлък ? За какво използвате на митинги турския език ? Защо събуждате заспалия звяр на българина ? Кой ви дава право да говорите от мое име, от името на туркиня която е против вашата въшлива политика ? Кой ви даде право ? Циганите които ги купихте за 20-50 лв. или автобусите от Турция ? Говорете от името на циганите и от името на турците живеещи в Турция. Не използвайте моята вяра и етнос за вашите кирливи дела !!! Аз съм Български Гражданин с турско потекло и вяра мюсюлманска, а не продажна сган от ДПС. Престанете да насаждате омраза между българи и турци !! Вършете си работата за която ви плащаме с нашите данъци и с нашия труд. Оставете българските турци да живеят в мир със своите съседи и приятели ! Оставете ни на мира !!!

    http://www.dunavmost.bg/Bulgaria/News/9124-mnenieto-na-edna-turkinya-za-dps-vzrivi-feisbuk

    1. Защо не споменете,че същата е кадър на ДПС-то?!?! 😉 😉

Comments are closed.