„Това е един проект от 5 613 365 лв., който обхваща три детски градини, една детска ясла и четири училища. В Община Ловеч знаем, че инвестициите в училищата са инвестиции в децата и в бъдещето на нашия град. Нашите усилия са насочени към създаването на една модерна образователна среда, която да позволява да задържаме децата, да гарантира качествено образование, да стимулираме развитието на техните заложби. Разбира се, разчитаме и на професионализма на строителите и на фирмата от надзора, така че да отговорим на очакванията на обществото.“

С тези думи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на 11 септември даде старт на новия проект „Реконструкция, обновяване и оборудване на сгради и рехабилитация на дворни пространства на целодневни детски градини и ясли в гр. Ловеч, изграждане на училищна спортна зала и рехабилитация на дворни пространства в общински училища в гр. Ловеч“. Проектът е по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ и ще се развива през следващите 16 месеца.

Церемонията се състоя в градината на ДГ „Радост“ в кв. „Младост“. Ловчанският митрополит Гавриил в съсложение с енорийския свещеник Вениамин отслужи водосвет и благослови проекта.

„Радвам се, че в Ловеч се правят много хубави неща за децата, така когато пораснат ще останат тука, да съхраняват и развиват този древен и прекрасен град“, каза митрополит Гавриил.

„Тази година българското правителство за първи път постави като свой основен приоритет в своята дейност образованието. Това не се е случвало досега и този проект е с унисон с тази грижа“, подчерта началникът на Регионалното управление на образованието в Ловеч Еленко Начев.

На церемонията присъстваха още Бойко Пъдарски, зам.-областен управител, зам.-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, инж. Георги Георгиев от ДЗЗД „Строител – Геоцвет“, изпълнител на СМР, ръководителят на проекта инж. Детелин Събев, директори на училища и детски градини.

Точната обща стойност на проекта е 5 613 365.19 лева, от които европейското финансиране е 4 771 360.41 лева и национално съфинансиране от 842 004.78 лева.

По-рано в Община Ловеч бе дадена пресконференция. На нея стана ясно, че основната цел на проекта е модернизиране на образователната инфраструктура от местно значение, позволяващо предоставянето на съвременни условия за обучение, подобряване качеството на образованието и намаляване процента на преждевременно напусналите и отпадащите ученици от училище. Очаквани резултати са

1. Реконструкция, обновяване и оборудване на сградата и рехабилитация на дворното пространство на ЦДГ “Люляче”, кв. “Гозница”, гр.Ловеч;

2. Реконструкция, обновяване и оборудване на сградите и рехабилитация на дворните пространства на ЦДГ “Зора” и ДЯ “Шарено петле”, гр. Ловеч;

3. Изграждане на спортна зала и рехабилитация на дворното пространство на ОУ “Проф. Димитър Димов”, гр. Ловеч;

4. Рехабилитация на дворното пространство на Природо-математическа гимназия, гр. Ловеч;

5. Рехабилитация на дворното пространство на СУ “Климент Охридски”, гр. Ловеч;

6. Рехабилитация на дворното пространство на ОУ “Васил Левски”, гр. Ловеч;

7. Рехабилитация на дворното пространство на ЦДГ “Радост”, гр.Ловеч.

За дворните пространства на всички обекти е предвидено изграждане на спортни площадки, а за ОУ “Проф. Димитър Димов” и изграждане на нова спортна зала.

13 коментара

  1. Направете надлез или оправете и стопанисвайте както трябва подлеза на жп гарата,защото децата и преподавателите няма откъде да преминават за МГ и “Д.Димов”(тези,които не са от квартала)!!!А да не говорим за жителите на “Младост” на какво са подложени,ако трябва да пресечат жп линията!!!Защо всички от Общинския съвет не слезете от служебните си коли и пресечете линиите на 15.09.,ама вземете и по една детска количка,за да ви е по-приятно изживяването!Може вечер да минете и около страничния и задния вход на “Д.Димов”,за да видите колко е осветено!Всъщност последното е много рисковано,защото нямаме и нормална болница,в която да ви откарат,след като си счупите краката в неравностите!

  2. Ха ха ха!Деца,стимулирай младите хора да останат в града …И стане ли това,ще има и деца!

  3. ok това добре, ами уличната среда и мръсотията по улиците? Това не пречи да се развиват 😀

  4. То затова няма места в детските градини…

    1. А колко са детските градини който са останали в Ловеч

  5. То не остаха деца покрай тази БЕЗРАБОТИЦА, тея градини и училища тръгнали да правят. Ще покясам от смях.

    1. Петя Тошева , те държавата погубиха ти говориш за едно голямо село

Comments are closed.