По повод юбилея на о.з. Марин Русанов Нейков, който навърши неотдавна 95 г., кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова днес посети у дома ветерана, като му почетен плакет „С най-добри пожелания“ и поздравителен адрес.

„Вие сте истински боец, ветеран от войните, който е отдал сили и младост във войната за свободата на нашата Родина.

Оставили сте следи в нашия град и като педагог, стопански ръководител и общественик. Приемете от мое име и от името на ръководството на Община Ловеч нашата признателност и благодарност за Вашия патриотизъм и самоотверженост. Бъдете жив и здрав, запазете своя си­лен и несломим дух!“, се казва в поздравлението.

От своя страна бай Марин, който е в сравнително добро здраве, разказа къде и как е участвал във Втората световна война. Със свежо чувство за хумор той си припомни как на 22 години е ръководил взвод – попълваща част,  в периода от януари до август 1944 г. в настъплението до град Печ, Унгария. След войната той е бил учител на много места из страната – от Медковец през Тръстеник до Ловеч.

Същевременно той се дипломира по математика в Софийския университет. Работил е и като стругар в „Елпром“, после работил в „Материално снабдяването“ и „Миролюбец“.

Бай Марин е пенсионер от 40 години, има син Огнян и дъщеря Росица, както и двама внуци. В сряда, когато е пазарен ден в Ловеч, бай Марин беше ходил сутринта да пазара за да си купи зеленчуци и плодове.

„Да си ни жив и здрав и да ни радваш още много-много години“, пожела на края на разговора Корнелия Маринова.

Визитата на кмета на Ловеч е част от вниманието, което ветеранът получи от Областния съвет на СВВБ – Ловеч, Централния съвет на ветераните на войните в София и Министерството на отбраната.