proteststomatologiq7101412Павлин Иванов

Вчера следобед, стоматолози и зъботехници изпълниха заканата си и излязоха на протест пред сградата на Община Ловеч срещу намерението на администрацията да продаде сградата на Стоматологията на фирма „Кардиолайф“.

Само преди месец, наемателите внесоха подписка с над 1500 подписа срещу инвестиционното намерение за продажба. Вчера вечерта хората в бели престилки, отново настояха за спиране на сделката. И точно започна интересното.

В 16.30 часа над 50 човека разпънаха плакати с искане за оставка на кмета Казанджиев и спиране на сделката. Градоначалника, като опитен политик слезе при тях в края на работният ден, малко преди нароченото заседание на комисията по приватизация с покана, само 2-3-ма представители да присъстват на заседанието.

proteststomatologiq7101421Първоначално, Казанджиев отказа да посочи къде точно ще се гледа проблемната точка. Въпреки настояването на протестиращите, той не намери за нужно да бъде честен с тях и укри умишлено информацията.

След пристигането на съветника д-р Георги Митев, а малко по-късно и на председателя на комисията Ирина Митева, стана ясно, че заседанието е планувано да се проведе в кабинета на зам. кмета Ертан Хасан.

Казанджиев се опита да обясни, че тъй като кабинетът на Хасан е малък?!?!?, могат да дойдат само 2-3-ма представители на протестиращите, при явното и недвусмислено желание на хората стоящи пред Общината да слушат изказванията и обсъждането по този важен обществен въпрос.

proteststomatologiq710142Вярно е, че кабинетът на г-н Хасан е малък и все пак се стигна до скандал. Кмета заяви, че той определя къде ще се провежда заседанието на комисията и влезе в кабинета на ДПС представителя в Община Ловеч. Въпреки явното му нежелание за публичност и прозрачност, малко кавги и повишаване на тон, по предложение и настояване на Ирина Митева и д-р Георги Митев се реши, заседанието на се проведе в залата на Общински съвет Ловеч, която е голяма и може да събере всички заинтересовани граждани.

Последва 15-минутно търсене на ключ! Чистачката прехвърли поне 10 вързопа ключове, докато разбра, че хората няма да се разотидат и ще останат до край. Разгеле, ключ се намери и помещението беше отключено.

Леко поуплашени и доста нервни от големият обществен интерес, застъпниците на продажбата (къде скрито, къде не толкова) се настаниха по местата си и започнаха дебатите.

В тях станаха ясни много, прекалено много пороци на процедурата. Всички присъстващи очевидно бяха изненадани и от откровено пламенната защита на продажбата на Стоматологията от страна на кмета, макар и да не стана ясно какви са мотивите му за яростната отбрана, достойна за сравнение единствено с подвига на Матросов на амбразурата.

Стоматолозите и зъботехниците обясниха, че ако се стигне до продажба, самата пререгистрация на лабораториите и кабинетите ще отнеме години, поради строгите изисквания за тези дейности. При затваряне на лабораториите и забитехническите кабинети, пациентите от област Ловеч ще трябва да търсят такива в Плевен или друго населено място извън област Ловеч, което ще оскъпи за гражданите получаването на тези услуги, най-малкото заради допълнителните транспортни разходи.

Избраният за кмет на община Ловеч Минчо Казанджиев не можа да даде смислен отговор на много от поставените въпроси – знае ли какви точно са наемите на кабинетите, определени от него като преференциални, защо сградата не е извадено първо от забранителният списък и чак след това да се тръгне по процедурата за продажба. Не стана ясно защо е възложена оценка, която Община Ловеч вече е платила и то за втори път, след като няма решение на Общински съвет за продажба на апетитният имот.

Нямаше отговор на въпроса какво точно е инвестиционното намерение на фирмата купувач – какво точно ще прави там. Не стана ясно защо предварителното намерение не е съгласувано дали се вписва в градоустройственият план на града и доколко едно подобно намерение се вписва във визията на централната градска част.

Не стана ясно, защо Община Ловеч няма грижата на добър стопанин и не е правила ремонт на сградата в близките десетилетия, въпреки че, кмета Казанджиев няколко пъти обясни, че това е грижа на Общината, която виждате ли няма пари.

За съжаление, кмета Казанджиев забрави да отбележи, че пари за 800 000 лева глоба има, че пари за хеликоптер и евтин, но безмислен ПР има.

Ресорният кмет Ертан Хасан от своя страна през цялото време гледаше изключителни любопитно, с надежда познанията му и неговата експертност да позволят включване по темата, но разговорът и подготвеността на протестиращите не създадоха подобна среда за изява.

Много важно е да уточня, че всички и кмет и протестиращи се обединиха около мнението, че на Ловеч е нужна добра клиника, но разликата е мненията идва от мястото, на което тя трябва да бъде.

След продължителната дискусия, която няма как достоверно да бъде предадена, но на която за радост присъстваха много граждани виждащи от първо лице действителността в Община Ловеч, комисията се оттегли да шушумуши в единият ъгъл на залата.

Част от гражданите бяха останали за да видят с очите си и да чуят с ушите си мотивите за очакваното решение. Това така и не се случи обаче, защото беше взето „мъдрото“ решение, заседанието да се отложи за сряда 17.30 часа, може би с надеждата по-малко хора да присъстват и да не видят с очите си кой, как и в чии интерес гласува.

Ако моят разказ ви се струва едностранчив, недостоверен или манипулативен, заповядайте утре, сряда 8.10.2014 г. от 17.30 часа, засега в неизвестно коя зала или кабинет на Община Ловеч. Убедете се сами, кой кой е и чии интереси защитава.

А защо, мисля че сте достатъчно големи за да си отговорите и сами!

36 коментара

  1. Не само стоматологията. Трябва да бъде продадена и поликлиниката. Защото и там отбраните лекари са с безбожно ниски наеми. А ние, другите лични лекари и стоматолози, сме пръснати из целия град и плащаме солено.
    Тази продажба ще създаде справедливост.

  2. Гледам и не вярвам на ушите си, “група” агресивно защитаващи последния възможен апетитен грабеж. Може ли да ни мислите за толкова ограничени, че да се вържем на тезата с брилянтната модерна клиника без която няма да можем да дишаме.
    Като се пише за безстопанственост, моля да се адресира към отговорника /или по-скоро към упълномощения представител, който трябва да има функцията да управлява а не да ликвидира общинското имущество/, който не инвестира в поддръжка на сградата с години и то напълно целенасочено. Ловеч не е еднолична собственост на един човек, а на хората и като има подписка да се вземе предвид искането на хората чиито интереси трябва да брани и защитава.
    Приказка от хиляда и една нощ слушах миналата седмица в сряда – наистина съжалявам, че няма да мога да присъствам на заседанието в общината за да чуя новата.

  3. Ставате вече жалък, г-н Иванов. Първо ако има нещо незаконно, свързано с цялата тази процедура – има си съд, да се съдят. Второ – тази сграда от десетилетия е безстопанствена – вижда се с просто око, ако ще се направи цялосна реконструкция и се превърне в стоматологичен център, какъвто тя в момента не е – ОК, ама като гледам подобно предложение никой не прави.

    Просто едни хора искат да си стоят на добре устроените им места и не искат никой да ги закача. Аз нямам проблем със зъболечението си и досега не съм прибягвала до услугите на стоматологията и не съм разбрала за толкова години, че тя изобщо се използва за нещо, а не е като да не съм ходила на зъболекар.

    Целият този случай е абсурден, аз също имам право на мнение, но за разлика от Вашето не мога да го оцветя в ЧЕРВЕНО. За създаването на тази клиника съм, и ако е решено, че сградата е подходяща, не виждам защо не.

    1. “…тази сграда от десетилетия е безстопанствена – вижда се с просто око,…”

      Опс, имаме проблем – да решим в този случай кое е правилното: спешно се търси стопанинЪТ на сградата или спешно се търси стопанин на сградата?

  4. Прекрасно ще бъде мястото да бъде ремонтирано и отдавано под наем. Ама стоматолозите съгласни ли са да го ремонтират и да плащат по – висок наем? Че май ми се струва че искат да пребивават там по общински тарифи. Нека го ремонтират и да плащат нормални наеми. А не да стоят там като паразити докато сградата е на загуба. Аман от лапачи!!!

  5. Author

    И забравих, ако не ви интересува какво някой е крал от обществените пари, имаме проблем. Мен определено ме интересува никой, абсолютно никой, да не пипа парите ни, които трябва да се използват разумно, прозрачно и ефективно.

    Павлин Иванов

  6. Author

    Г-жо Смолянова или каквото й да е вашето име. На мен също не ми е приятно да бъда упрекван, че ” Вие умишлено и убедена съм съвсем не безкористно се опитвате да представите изкривено и евярно”.
    Но такъв е живота, всеки за радост има право на мнение.
    Не познавам човек в Ловеч, който да не иска час по-скоро тук в Ловеч да има качествена клиника! Всеки знае от първо лице какво е днешното здравеопазване в града. Тук нямаме абсолютно никакъв спор.
    Разминаването се дължи на други причини:
    1. Съгласна ли сте, огромната сграда в центъра на Ловеч да се продаде почти без пари?
    2. Това ли е правилното място, на което трябва да бъде разположена клиника – в търговският център, на задръстен от движение булеварда, с никаква възможност за спиране на пациенти, лекари, персонал?
    3. Одобрявате ли нарушаването на законовите процедури, само защото някой си бърза да направи сделката?
    4. Ще ви допада ли повече, да бъдат закрити лабораториите в Стоматологиите и в града да не може да си направите снимки на зъбите? Причината е тежката процедура по регистрация на нова такава лаборатория.
    5. Не смятате ли, че е по-добре за нас, хората в Ловеч, това място да бъде ремонтирано, и отдавана под наем за повече пари, които да влизат в хазната?

    Надявам се да защитите мнението си с аргументи, а не със свободно съчинение по темата.

    Павлин Иванов

  7. ПРАВИЛА ЗА ДЕЙНОСТТА НА КОМИСИЯТА
    ПО ПРИВАТИЗАЦИЯ И СЛЕДПРИВАТИЗАЦИОНЕН КОНТРОЛ
    В ОБЩИНА ЛОВЕЧ

    Чл.8. (1) Заседанията на КПСК се свикват от председателя на КПСК или най – малко една трета от членовете й. Членовете на КПСК трябва да бъдат уведомени за датата, часа и проекта за дневния ред на заседанието не по–късно от три работни дни, преди деня на заседанието.
    (5) Решенията на КПСК се съобщават писмено на заинтресованите лица.

    Председател на КПСК е Ирина Митева – ПП ГЕРБ, до този момент не е обявила публично, мястото и часът на провеждане на заседанието, а също така и проекта на дневния ред.
    Изненадан съм, че представител ПП ГЕРБ, укрива публична информация и участва в “нелегални явки” от което може да се направи извода, че ПП ГЕРБ на общинско ниво участва здраво в “задкулисието” То е видно, че няма общинско ръководство на ПП ГЕРБ, но къде е областния на ПП ГЕРБ – Николай Нанков и има ли нещо общо със случващото се. Той ли инструктира И.Митева да крие важна публична информация?

Comments are closed.