Не съм представил план за развитие на „ЕКО“ ЕАД, защото до днес все още не беше приета програмата за управление на отпадъците, все още съм временно управляващ на Депо за неопасни отпадъци, освен това не е приключено сключването на договора по сметосъбирането. Това обясни пред общинските съветници  изпълнителният директор на „ЕКО“ ЕАД Павлин Иванов на редовното заседание вчера, когато се разглеждаха  икономическите резултати и финансовото състояние на дружеството за първото тримесечие на 2016 г..

„Прекалено много са неяснотите, за да направим адекватна и работеща програма за управление. Според документите за първото тримесечие дружеството има загуба от 47 000 лв. но още от месец май дружеството е на печалба и загубите са компенсирани“, поясни още изпълнителният директор Павлин Иванов. Той обясни защо се стигна до загуба в дружеството.

Още на 20 януари т.г. бившият изпълнителен директор Антоанела Дончева е освободила девет служители срещу четири брутни заплати, като сред тях е и действащият юрист Давидова. От представените и прочетени на глас удостоверения за обезщетения на  осем служители се вижда, че тези суми възлизат на 36 235 лева. По настояване на общински съветници бяха прочетени и имената на служителите. Най-голяма сума е получила Антоанела Дончева –  6912 лв., като тя не е ползвала отпуск три години. Останалите обезщетения са средно по около 3500 – 4500  лв.

В дискусията стана ясно, че тези плащания са законни, но те обясняват как се е стигнало до загуби в първото тримесечие.

Общинският съветник Минчо Казанджиев изтъкна, че се злоупотребява с тези възнаграждения и че г-жа Дончева е видяла как се правят тези неща в общината. Нормално е един екип да напусне, каза още Казанджиев.

Това мнение доведе до изказването на общинския съветник Иво Райнов:

„Г-н Казанджиев чува и чете само каквото му харесва, другото – не. Кой е казал, че това изплащане е незаконно? Никой тук не го твърди. Но това са суми, с които дружеството започва на минуси, за това става дума. А вие твърдите, че било в идеално състоянието… Престанете с тази еквилибристика,  прикривате очебийни грешки или нарочно направени неща от хора, свързани с вашия мандат, като ги представяте по друг начин. Всичко, което се случва сега, е плод на 12 години ваше управление, с един човек до вас, който беше  „блестящ управленец“. Ще продължават да излизат още такива факти за вашето управление“, завърши Райнов.

Кметът Корнелия Маринова също отговори на общинския съветник Казанджиев, който е бивш кмет: „На пръстите на едната ръка се броят хората, на които общината е изплатила такива обезщетения по мое време. Но за сметка на това на пръстите на десетина ръце се броят хората, които имаха огромно количество дни от вашето управление. Един ваш шофьор девет години не е ползвал  отпуск! Къде е кодексът на труда и трудовото законодателство?, попита Маринова.

 

1 коментар

  1. Ще споделя два пункта, касаещи дейността на фирмата по чистота в нашия град. За едната са необходими пари, а за другата промяна организацията на работа.
    1. Вероятно без пари няма как да се отремонтират или доставят нови кофи за смет. На много места в града кофите са без капаци вкл. и около пазара (за “Вароша” не се оплаквам – тук е краен квартал “не сме важни”);
    2. Но организацията на труда на работниците почистващи пешеходната зона на главната улица в периода от 7 до 9 часа не изисква пари. Не става дума, за жените с метлите, а за почистващата машина, която е много шумна, отделя прах и тази поливаща цветята. Моето мнение е, че пешеходната зона трябва да е почистена и цвятата да са поляти преди 7 часа. И така хората отиващи на работа и минавайки от там или пенсионерите, които са излезли в града да се чувстват приятно и необезпокоявани по тихата, прохладна и много добре озеленена улица.

Comments are closed.