evropapogled1304161Иво Райнов

Европа е толкова различна. Зависи от чифта очи, с които ще я погледнем. Европа е в старата култура и в модерния life style, В двореца от средните векове и в Subway-я от двадесет и първото столетие.  Европа е по старите улички със спиращите дъх архитектурни шедьоври или в крайпътните бензиностанции и техните отрупани с енергийни напитки рафтове. Европа е в прелитащите край автобусния прозорец природни и рукотворни красоти или във вечно блещукащия екран на мобилката с нейните Facebook, Messenger, What’s up изкушения.

Една и съща Европа, но видяна с различна душевност и представа за наслада. Духовната баlно остарява, гастрономическата все повече младее. Европа, която пълни всичко. Очите с гледка, паметта със спомени и куфарите с маратонките на Adidas или дрешка на някоя модна марка от New Yorker.

Европа е една и съща, само поколенията са разделени от цяла пропаст ценности и представи. Едното превалило половината от живота гребе ненаситно гледки, впечатления, история и култура. Другото, неосъзнато младо и  убедено, че го чакат три живота е обсебено от далеч по материални неща. Всъщност всичко е конфекция. MacDonald’s, Subway, New Yorker, Facebook, mobile internet. И еднакво отива на онези в Холандия или Германия, както на нашите от България. Тези чудеса на модерния вкус и технология правят Европа толкова еднаква и дръзко посягат на културните различия, запечатани в кафявите тухли на утрехската архитектура, разпознаваемия стил на баварското строителство и неповторимия ансамбъл на пражкото „Старе место“. Конфекция са и очите, които виждат само достиженията на модерния life style. Като 3D  очила, пред които проблясват неоновите реклами на веригите от модерната културна конфекция.

Европа за четиринадесет дни – ужасно малко за да видиш необятна култура и пластове история и прекалено дълго за да осъзнаеш, че бургерът изглежда еднакво във всеки Subway, а етикетите в New Yorker имат и български цени. Десет страни, дванадесет градове, три корабчета, няколко музея, 38 куфара и още толкова глави. Напълнени с различни неща, според поколенческите особености и life style-а.