Ден след големия християнски празник Гергьовден жители и гости на село Йоглав, община Ловеч, отпразнува своя традиционния събор. Въпреки дъждовното време хората се събраха в местния парк, където пред голям дървен кръст бе отслужен водосвет.
Кръстът е поставен наскоро от местен човек и показва мястото, където ще бъдат положени основите на бъдещия храм. Той ще носи името на Св. великомъченица Ирина, а мястото бе определено и осветено преди години от митрополит Гавриил.
Сега службата бе водена от свещеник Тихон Борисов, който завежда енорията при храм „Св. вмчк. Димитър” в съседното село Дойренци.
Гости на тържеството в неделя бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и депутатът Милко Недялков.
„От името на общинската администрация  пожелавам  на местното ръководство да бъде все така максимално близо до хората, да работи  неуморно за възраждане на това хубаво село. Пожелавам на жителите на Йоглав да продължават да бъдат неуморни и в празник, и в делник, за да  можем да сбъдваме мечтите си!“ Това се казва в поздравителния адрес, който кметът Корнелия Маринова връчи, заедно със знамето на Община Ловеч,  на кмета на населеното място Ирена Георгиева.
Празничната програма бе организирана от Народно читалище „Пробуда – 1926 г.“ в партньорство с кметското наместничество и пенсионерския клуб. Самодейци от фолклорна група „Югла“ с ръководител Еленка Щерева изнесоха кратка програма на откритата сцена.
Състоя се и предвидената футболна среща на млади и бивши възрастни футболисти.
За празника беше сготвена курбан-чорба, която отец Тихон освети и раздаде на всички присъстващи за здраве.