bibl2810152Албена Йончева

На 27. 10. 2015 г. в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” се проведе състезателната играта „Научи за ООН!”, посветена на 70 години от създаването на организацията и 60 години от приемането на България в ООН. Участваха ученици от ОУ „Васил Левски”, ОУ „Христо Никифоров”, ПМГ, СОУ „Тодор Кирков”, ПГВМ „Проф. Димитър Димов” и ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”, разделени в две групи – отбори и индивидуални участници.

Идеята на тази инициатива беше в момента учениците да се запознаят с историята на ООН, да се ориентират в непозната за тях информация и да намерят отговорите на поставените задачи. Имаха на разположение и допълнителен справочен материал. Целта беше най-бързи и верни отговори.

Състезателите получиха три задачи:

– първата е „Кои са принципите, задачите и главните органи на ООН?”;

– втората е свързана с приемането на България в организацията – „Колко години и защо България чака да бъде приета в ООН и благодарение на какъв процедурен трик това става възможно?”;

– за третата задача участниците имаха на разположение списък с всички държави, приети в ООН по години и карта на света, където трябваше да отбележат страните, приети през 1946 г., 1948 г. и 1958 г.;

И победителите са:

Отборът на Аманда Алидинова Алиева и Цветелина Дилянова Сърменова от ПМГ

Индивидуален победител е Пламена Росенова Пеева от ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”.

Всеки от тях получава ваучер от 30 лв. за закупуване на книги.

Поощрителни грамоти за много добро представяне получават:

Отбори

Теодор Каменов Калеев и Теодор Красимиров Йоловски от ПМГ

Васил Николаев Черчеланов и Ирина Валентинова Христова от ПМГ

Елизабет Даниелова Борджиева и Хамела Пламенова Величкова от СОУ „В. Левски”

Инай Гюрова Асенова и Росица Стелянова Стайкова от ПГВМ „Проф. Д. Димов”

Индивидуални участници

Мила Преславова Цветанова от ОУ „Хр. Никифоров”

Никол Радославова Димитрова от ПМГ

Специални грамоти за съдействие и активно участие в инициативи, насочени към учениците от горния курс, получават СОУ „Тодор Кирков”, ПГВМ „Проф. Димитър Димов” , ПМГ и Ученическо общежитие – Ловеч.