devplato1805133Вчера бяха подписани договорите за изпълнение на малките проекти в селата от Деветашкото плато. Проектите са разработени в резултат на предложения на местните общности, направени по време на публични дискусии – форуми, част от проекта на сдружение „Деветашко плато“ – „Живи общности – жизнени села“. Ще бъдат финансирани инициативите на десетте населени места от Деветашкото плато, попадащи в рамките на три общини – Летница, Ловеч и Севлиево. Пет от тях са в община Ловеч – Брестово, Къкрина, Тепава, Деветаки и Чавдарци. За десетте малки проекти е предвиден общ проектен фонд от 50 хил. лв от фондация „Америка за България”. Съфинансирането от страна на община Ловеч е 5000 лв.

Малките проекти като цяло в селата от община Ловеч касаят изграждане на места за отдих и почивка. В Деветаки, Тепава, Къкрина и Брестово ще бъдат ремонтирани плочки, стълби и огради в централните части на селата, ще се засадят нови дървета, цветя и храсти, ще бъдат монтирани беседки и пейки. В Чавдарци ще бъде облагороден районът около и пред пещерата, ще бъде почистен пътят от главното шосе до пещерата, предвидено е още ремонт на площадката и изграждане на кът за отдих с беседка и пейки, на каменна чешма и каменни стълби с парапет, както и възстановяване на съществуващия водопровод (вада).

devplato1805132Днес подписите си под договорите поставиха кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев, кметските наместници на петте ловешки села от Деветашкото плато и председателят на управителния съвет на сдружение „Деветашко плато“ Ива Таралежкова. Първи получи договора си кметският наместник на с. Чавдарци Анани Михайлов.

Таралежкова разясни каква е ролята занапред на местните екипи за развитие, които са и подготвили проектите. При изпълнението им те ще са връзката между проекта и местната общност, ще въвличат доброволци в реализацията на инициативите, ще приемат завършените обектите, когато има външен изпълнител, и след приключване на проекта ще продължат да събират идеи и да ги развиват.

Проектът „Живи общности – жизнени села”, финансиран от фондация „Америка за България“, цели оживяване на местните общности в селата от Деветашкото плато и обединяване на усилията им заедно с общините да направят населените си места приветливи, жизнени и привлекателни. С подписването на договорите днес участниците в проекта си поставиха за цел още повишаване на гражданската активност и подпомагане на местната общност в процеса на оживяване на селата и участието й при решаването на значим местен проблем.

devplato1805134Всички тези малки проекти ще доведат до голямата цел – повишаване популярността на Деветашкото плато като туристическа дестинация, обобщи Ива Таралежкова.

Трите общини, работейки заедно по този проект, създадохме анклав, който все повече акцентира върху българското село, обяви кметът на Летница д-р Красимир Джонев. Той подчерта, че така са дали добър пример как общините гледат на своите села. Благодаря на сдружението и на колегите от Летница и Севлиево за това, че, обединени, работим за развитието на района на Деветашкото плато, каза кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, а така и се стимулира доброволчеството. Той пое ангажимента община Ловеч да подпомага населените места не само финансово, но и с административен капацитет.

Работите по малките проекти трябва да приключат до 10 септември т. г. Обектите, изградени по тях, ще бъдат предоставени безвъзмездно на общините в полза на съответното село.

Днес договорите си подписаха и кметовете на останалите пет села от Деветашкото плато.