ugarchin_panair2209132Областният управител на Ловеч Милко Недялков уважи и двата празника

Майсторски приготвени традиционни ястия и съблазняващият им аромат изкушаваха десетките ценители на българската кухня, събрали се на площад „Тодор Кирков“ в ловешкия квартал „Вароша“ в петък вечер, съобщават от Областна администрация. Кулинарната изложба бе част от  любимите за гражданите „Варошлийски вечери“, организирани от общината, от Регионалния исторически музей и от Центъра за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“.

ugarchin_panair2209133Всичките ястия, предложени на кулинарния събор, бяха домашно приготвени по стари варошлийски рецепти и оценявани от жури. В кулинарната надпревара се включиха  кварталите „Вароша”, „Уста Колю Фичето” и ж.к. „Младост“, Професионалната гимназия по икономика търговия и услуги (ПГИТУ), Регионалният исторически музей, Центърът за работа с доброволци. Наградата в категория  „Първи майстор на баницата” отиде при  ПГИТУ. „Първи майстор на сладката” стана   Величка Николова от квартал „Вароша“,  а „Първи майстор на традиционните ястия” – ж.к. „Младост“. Титлата „Пазител на традицията” се присъди на   квартал “Уста Кольо Фичето”. Център за работа с доброволци към библиотеката пък получи грамота за сладката, приготвени от изобретателните деца.

 

ugarchin_panair2209131Традиционният угърчински панаир започна на 20 септември. На празничната церемония по откриването присъстваха Областният управител на Ловеч Милко Недялков, депутатите Корнелия Маринова и Николай Нанков, кметът и зам.-кметът на Угърчин Валентин Вълчев и Цветан Георгиев, кметът на Луковит Иван Грънчаров и представителят на Сметната палата – сектор Ловеч, Иван Иванов.

„Ще започна с думите: Честит да ни бъде „панаиря“! Така го наричат угърчинци, а аз също имам корени в този град. Панаирът, който започва тази вечер, има над вековна традиция. Тук са се събирали занаятчии от всички краища на Ловешко и емоцията, създадена някога, я виждам и сега. Бъдете здрави!“. С тези думи губернаторът на Ловеч приветства стотиците граждани, събрали се на площада пред общината. После, под звуците на народната музика, заедно с млади и стари, Недялков се включи в „ситното угърчинско хоро“.