bekleme_sabor2508132Традиционният събор-надпяване на пенсионерски състави организира Община Троян

 Пенсионерски групи от двете страни на Стара Планина се събраха на 24 и 25 август за 20-ти пореден път на Беклемето. Събитието беше открито от кмета на Троян Донка Михайлова и от областния управител на Ловеч Милко Недялков.

 Певческият събор от няколко години има конкурсен характер, като на първия ден от празничния уикенд излязоха 35 състава от цялата страна, като изпълнителите взеха участие с народни, стари-градски и патриотични изпълнения.

bekleme_sabor2508131Стартът бе даден по традиция от представителя на домакините Вокална група „Нежни струни” с художествен ръководител Йорданка Василева. Дамите от групата изпяха „Послание към България” и сътворената от Йорданка Василева „Песен за България”.  След тях бе поздрав изненада  – 5-годишните близначки Даяна и Християна Банкови от Троян извисиха гласчета акапелно в „Ясен месец веч изгрява”.

Жури на тазгодишния събор е в състав: председател Веселка Марешка, диригент на Дамския камерен хор при троянското читалище „Наука”, и членове – музикалният педагог Снежана Шошкова и известният акордеонист и ръководител на певчески състави-Петър Петров. 

Наградният фонд тази година е чисто символичен, но това не спира участниците да идват от всички краища на страната за да излязат на тази сцена.Това каза в словото си в началото и председателят на троянските пенсионери Минко Станчев.