bbtroyan2302141“Изборният кодекс е същият като стария. Няколко дни се харчи енергията на парламента, а близо 6 – 7 месеца се лъга обществото, че ще има нов избирателен кодекс“. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, който днес разговаря с членове на структурите на партията от област Плевен на среща в село Чифлик, община Троян. Борисов посочи, че кодексът е същият като предишния, само същественото е, че ЦИК ще бъде назначавана. „С една дума – това, което хората очакваха и новия полъх, който имаше в обществото, за мажоритарен вот, преференция, абсолютно го няма в този избирателен кодекс. Управляващите пропуснаха новото време, усещането на хората, че искат по-пряко да участват в политиката. В този избирателен кодекс това го няма”, каза Борисов.

“Шансовете ги дава народът и затова аз винаги съм му благодарен. Всъщност най-точната оценка за нашия мандат – дали е успешен, дали не е, не я дават социолозите или политолозите, дава я народът. А народът каза, че мандатът на ГЕРБ е успешен, и ни нареди като първа политическа сила. Затова мога да кажа, че сме имали успешен мандат. Ние подадохме оставка, за да се проведат демократични избори и хората да си кажат мнението. Видяхте какво се случи в Украйна, когато това не се направи. Никога не си пожелавам това, което се случи в Украйна, да се случи в България”, допълни председателят на ГЕРБ.

bbtroyan2302142Той посочи, че неговото мнение е Томислав Дончев да води листата на партията за европейските избори през май. „Искаме да дадем тон в дебата за евроизборите – да участват експерти, смислени хора, които познават Европа и нейните механизми, и да защитават националния интерес по най-добрия начин. Важно е водачът да е дете на партията, да го обичат хората, както в партията, така и тези извън нея. Да бъде истински експерт. Само по този начин ще успеем да привлечем максимален брой хора, защото ще вярват на човека, когото излъчим”, допълни Борисов. Той поясни, че Томислав Дончев за момента е само вариант, партията ще изчака номинациите на всички областни структури, след което Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще обсъди листата.

По повод върнатото от съда към прокуратурата дело срещу Цветан Цветанов, Борисов посочи, че ще изчака да види или чуе коментара на държавното обвинение, като допълни, че „до този момент с нищо не може да ми се докаже, че Цветанов е виновен“. “Ако това е вярно, ще излезе, че тези 860 – 870 подслушвани телефони, за които говорят Сергей Станишев и Лютви Местан, което беше основна тема при дебата при вота на недоверие, може да се окаже, че не е така. И ако се окаже, че и това не е така, както и костинбродските бюлетини – аз съм казал много ясно на самия Цветанов, на всички, когато той ме е убеждавал, и е твърдял пред мен, че не е вярно, че му давам шанс, и няма да го сменям, или въобще да го тормозя, ако се окаже, че е невинен. И до този момент с нищо не може да ми се докаже, че е виновен. И ако това е вярно, вече почвам много да се притеснявам за тези сценарии, които, мине се не мине месец-два, се разиграват срещу ГЕРБ”, каза Бойко Борисов. “И ако това за Орлин Алексиев също се окаже, че не е замесен, а по този начин се действа само защото е участвал в рали „Дакар“, е също много притеснително”,посочи Борисов. Той съобщи, че е разговарял с Орлин Алексиев, който е потвърдил пред него, че няма нищо общо. „Така че, към момента, нищо различно от това не мога да коментирам. Ако има подобно участие, той, разбира се, ще бъде изгонен отвсякъде. Ако няма, и някой се опитва да увреди името му, и оттам и партията, ще е много лоша провокация”, допълни Борисов.

„ГЕРБ няма медии, няма възможност да се защитава. С една страховита пропаганда се вменяват вини на партията, на хора от партията, което вече е доста притеснително“, заяви Борисов. Според него при толкова шумно дело срещу Цветан Цветанов, толкова лично ангажирани с него хора, би трябвало обвинителният акт да е изпипан и да е много точен. „Защото действително касае и зам.-председател на партия и вицепремиер на държавата. Ако в такъв обвинителен акт има неточности или грешки, ако това е вярно, действително главният прокурор трябва да потърси отговорност на тези, които са ги изготвяли тези актове”, заяви Борисов.

Той обаче заяви, че очаква всякакви провокации. “Защото те иначе не могат да ни победят. Те не могат да докажат на хората, че са добри, че имат политики и че правят нещо добро за държавата. Хората не могат да забравят направеното от ГЕРБ, като минават по магистрала „Тракия”, като минават по Дунав мост 2, като се возят в метрото или отиват в спортните зали, които сме направили. Те трябва да ни изкарат и нас маскари като тях – това им е целта. Знаят, че добри не могат да станат”, заяви председателят на ГЕРБ.

“Ние сме голяма партия, ние подготвяме кадри. Аз се радвам като взимат кадри от ГЕРБ, защото това са подготвени хора, малко ще вдигнем експертизата и на другите политически партии, няма да се занимават само с компромати. Ще има там с кого да си говорим. Така че, имаме още много кадри – можем да им да дадем и за евродепутати, ако им трябват, тъй като имаме по 3-4 души за място. Готов съм да им услужа”, каза Борисов.

По думите му ДПС, БСП и “Атака” са една партия. „Виждате, че Волен Сидеров няма никакъв шанс да може да обясни действията, след като той крепи коалицията на ДПС и БСП. Няма как да обясни като ни продъни ушите с това, че трябва да се рестартира проекта “Белене”. Беше вкарана официална точка на дневния ред в парламента и някой го накара да я изтегли. Сиреч, върху него има лостове, които притежават най-вероятно в ДПС хората, които могат да му кажат, във всеки момент какво да прави, така че мнозинството да им е стабилно, но и това е най-голямата им илюзия“, заяви Борисов. „Ако се върнем година назад, ние бяхме в парламента изключително стабилни, бетонирани. Само че трябва да убедиш хората, че трябва да продължиш да управляваш. Те в момента не могат да убедят хората, че това е правилното управление на страната“, допълни председателят на ГЕРБ като посочи, че за АЕЦ “Белене” партията винаги е имал една позиция.

“Разбрах, че Станишев, с цялото си нахалство, е бил пак в Белене, и е лъгал пак хората, че ако гласуват за него, щял да построи АЕЦ “Белене”. Аз не знам, какви хора живеят в Белене? Станишев беше 4 години премиер, не подписа “Белене”. Сега вече една година са на управление и пак няма да го подпише. Тези хора там не разбират ли, че ги лъже и ги гледа в очите”, каза Бойко Борисов. Той поясни, че позицията на ГЕРБ е, че България няма пари да строи атомна централа. „Няма пари. Ако има някой, който да дойде да строи централа, с две ръце ще го подкрепя и затова и Румен Петков, като дойде при мен, аз му казах, че ако не трябва да се дават пари от държавата и да се поеме ангажимент за изкупуването на тока, разбира се ще го подкрепя в парламента. Това му казах . Станишев ги лъже в очите хората в Белене. Лъже ги и аз не знам, защо не го прогонват с камъни като отиде там. Той е най-големият лъжец за “Белене”, допълни Борисов.

Председателят на ГЕРБ заяви още, че управляващите ще фалират Националната електрическа компания (НЕК). “Стандарт енд Пуърс” да понижава кредитните рейтинги на държавата, да предупреждава, особено, когато става въпрос за НЕК, означава, че те я привеждат в практически фалит. Още по-тежко ще става положението с това, че умишлено задържат цената на тока, с подмяната на ДКЕВР, ще фалират компанията. Всичко това, с което в момента те залъгват обществото, че задържат цената на тока, всъщност взимат парите от другия джоб на човека през 100-процентовото държавно дружество НЕК. Когато пасивите се натрупат в него, пак същият човек, който иначе би платил с 2 % или 3 % по-висока цена на ток, ще ги плати като взети кредитни пари в НЕК, и когато фалира НЕК”, каза Бойко Борисов.

Борисов отговори отрицателно на въпрос има ли опасност от етническо напрежение в страната. „Аз се радвах на свежия хумор на Вежди Рашидов, че при такава селяния, няма как да има гражданска война. Българските турци и българите живеят от векове заедно. Минаха през този тежък период на смяна на имената, на изселване, което точно тази партия, с която се целуват на Орлов мост, го направи. Това е най-неестествената коалиция между българските бивши комунисти и Движението за права и свободи. Най-неестествената коалиция е това. Българите не сме такива хора, които да се подведем по партийните им игрички, и те не случайно направиха така, че в деня, в който се гледаше в пловдивския съд делото за имотите, точно тогава, по същото време, беше изказването на депутата от ДПС в българския парламент. Той иначе е едно кротко момче, той беше имам. Идвал е при мен като кмет на София, когато имаше проблем със звука на джамията. Иначе е добър човек, но излезе и такива ги наговори, че всички настръхнаха. Не случайно“, заяви Борисов. Той посочи в отговор на въпрос, че Ахмед Доган управлява държавата. „Вие видяхте, като отиде във Велинград, го посрещнаха като Господ. Всъщност това е задкулисието – да сложиш премиер човек, който няма политическа отговорност, или да кажеш: “Аз съм почетен председател, не се занимавам”, както Костов, както Доган, както Станишев. Този, който носи цялата политическа отговорност за една партия, трябва да става премиер, трябва да става председател и трябва да носи отговорност“, заяви Борисов.