agenciqsocpod610151 agentidskmetove1610151Павлин Иванов

Общо 267 сътрудници на комунистическите тоталитарни служби са кандидати за кметове на предстоящия вот за местна власт на 25 октомври 2015 г. в цяла България. Комисията по досиетата, със свое решение от днес (решение №2-566 от 16 октомври 2015 г.), обяви принадлежността на кандидатите за кметове в страната, регистрирани от ОИК.

За област Ловеч това са:

Анани Иванов Михайлов – кандидат за кмет на Чавдарци от БСП – бил е агент и секретен сътрудник

Ваньо Иванов Янев – кандидат за кмет на Крушуна от Реформаторски блок – бил е щатен агент на ДС

Иван Цаков Райков – кандидат за кмет на Ябланица издигнат от МК ” ЗАЕДНО ЗА ОБЩИНА ЯБЛАНИЦА “. Бил е агент на ДС

Иванчо Минков Раев – кандидат за кмет на Борима от БСП, бил е резидент, агент

Йото Йочев Йотов – кандидат за кмет на Скобелево от БСП, бил е агент

Милда Асенова Караалиева – кандидат за кмет на Ломец от ПП ГЕРБ, била е агент

Никола Тончев Иванов – кандидат за кмет на Къкрина издигнат от инициативен комитет, бил е агент

Николай Маринов Тодоров – кандидат за кмет на Борима от Горско Сливово от БСП, бил е осведомител, агент

Свилен Алдинов Русинов – кандидат за кмет на Градежница от ДПС, бил е агент

Симо Иринов Ненов – кандидат за кмет на Галата от БСП, бил е агент

Смаил Шукриев Афъзов – кандидат за кмет на Борима от ДПС, бил е секретен сътрудник

Стефан Иванов Стойков – кандидат за кмет на Ъглен от „Обединена България“, бил е осведомител, съдържател на явлочна квартира

Тихомир Койчев Лазаров – кандидат за кмет на Рибарица от БСП, бил е щатен служител

Тотю Минков Христов – кандидат за кмет на Голяма Желязна от ВМРО, бил е агент

4 коментара

  1. Като постваш от Уикипедия, давай и нататък:
    ДС е държавна структура в рамките на Комунистическа България, чиято дейност има ясно изразени белези на политическа репресия насочена към потискане, ограничаване или пряко нарушаване на основни граждански права и свободи. Службите организират т. нар. активни мероприятия – насилствени действия, включително въдворяване и изселване,[6][7][8] с помощта на които трябва да бъде гарантирана властта на Българската комунистическа партия и да бъдат защитени интересите на свързания с партията т. нар. червен елит. Много често тези действия, извършвани в нарушение на гражданските права и свободи, или остават скрити от обществеността или се представя тяхна изкривена версия с помощта на средствата на пропагандата, много активна по това време. В характерната за режима комунистическа фразеология събитията се обобщават като борба с „империалистическите шпиони“, “народните врагове”, „враговете на партията“ и „вражеските елементи“.[9][10] Създават се специални структури в ДС, които трябвало да следят и контролират интелигенцията, духовенството, оцелелите представителите на управлението до 1944 г., наричани „бивши хора”[11], както и специално отделение, което е разработвало младежта. Сред документите на ДС има агентурно-оперативна разработка по „Враждебна младеж“ от август 1959 г., която трябвало, цитат: „да установи действителния враждебен контингент и се осигури активното му разработване”.[12] Службите посочват точен брой младежи, които са уличени във „вражеска дейност“. Част от тях са се „проявили“ при опит да напуснат нелегално комунистическия режим в България, други – при писане и разпространение на „вражески листовки“. През 1957 г. 106-ма от тези млади хора са осъдени и изпратени в трудово-възпитателни общежития, а през следващата 1958 г. – 72 от тях са осъдени и изпратени в ТВО. По това време съществува най-големия лагер за политически противници – лагерът в Белене.
    Многократно повдиган от международната общност е въпросът, за ролята на ДС в трафика на оръжие, наркотици, алкохол, цигари, злато, сребро и антики от и през България.[13][14] Именно във връзка с това е широко разпространено мнението, че организираната престъпност в страната след 1990 е създадена от генералите на разпуснатите служби. Затова отварянето на архивите се смята от много хора за единствения начин да се разкрие системата на организираната престъпност в България и да се вземат наказателни мерки срещу ключови фигури, участвали в създаването им.
    Държавна сигурност е пряко свързана със съветските служби за сигурност КГБ.

  2. Държавна сигурност, е българска тайна служба за разузнаване и контраразузнаване съществувала в периода 1925-1990 г.
    Началото на службата бележи създадения през 1925 г. „Отдел Държавна Сигурност“ при полицията, а след преминаването на властта в ръцете на ОФ през 1944 г. службата преминава към новосъздадената милиция и търпи редица преобразувания. През 1990 г., непосредствено след промените от 10 ноември 1989 г., ДС бива преструктурирана и разделена в няколко служби, повечето от които впоследствие формират ДАНС …. ?!? Защо не направите справка и кои са феновете на ПФК Левски и ЦСКА ? Бихте ли ми дали определение на “ДЪРЖАВА”.

  3. Я да видим какви по професия са кандидатите за кметове и общински съветници от ГЕРБ? Все пак тези хора трябва да решават проблемите и бъдещето на Ловеч 🙂 Давай поименно, защото ми е много интересно каква квалификация имат….

Comments are closed.