lovechosvobojdenie1808161В Ловешкия държавен архив се съхраняват автентични и оригинални документи, свидетелстващи за Освобождението на града.

Голяма част от тях са създадени непосредствено след 22 август 1877 година и са запазени във фонда на Ловешка градска община, съобщи Павлина Петрова, началник на отдела.

По думите й това са списъци на чиновете и имената на офицерите от руската войска, квартирували в града, сведения за тяхното настаняване, изхранване и снабдяването им с продукти. Най-ценни документи, обаче са протоколите на Привременното правителство, сформирано непосредствено след освобождението на града. Петрова добави, че първият протокол датира от 30 август 1877 г., точно осем дни след повторното влизане на руските войски в града. Ловеч е освобождаван два пъти – на 5 юли и след това на 22 август, като през това време населението понася големи човешки жертви и материални загуби. Именно тези протоколи са безценни свидетелства за историята на Ловеч в първите дни след Освобождението.
„Малко градове в България могат да се похвалят с наличието на такива документи. В тях може да се намери информация за настаняването в Ловеч на бежански семейства, сведения за наличните храни и фуражи и изхранването на населението, възстановяването на улици, мостове и полуразрушени къщи, наказване на крадци и мародери, подпомагане на действащите в района чети на Илко войвода и Христо Иванов (Големия)”, каза още Павлина Петрова.
В Държавен архив – Ловеч се съхраняват и документи за честването на първите годишнини от освобождението на града, както и за изграждането на Белия и Черния паметник. Запазени са също и протоколите на общинския съвет за провъзгласяването на офицерите Алексей Куропаткин, Михаил Гембицки, Иван Фьодорович Тутолмин и Пьотр Паренсов за почетни граждани на Ловеч.

3 коментара

  1. От какво сме се освободили? От нашествието на скакалците ли? Пишете нещата с истинските им имена!

Comments are closed.