Протест на служителите на затворите в Ловеч и Плевен
Протест на служителите на затворите в Ловеч и Плевен

Павлин Иванов

Тази сутрин в Ловеч, около 100 служители от затворите в Ловеч и Плевен излязоха на протест. Председателят на Синдиката на служителите на затворите България – Ловеч Атанас Трифонов заяви, че този път Министерството на правосъдието си е изпълнило обещанието и е поискало в бюджета на страната да се предвидят във финансовите разчети заплащането на нощния труд. Техният протест е насочен към Министерството на финансите с искането, обещаното им при предишните протести да се изпълни и средствата да бъдат предвидени в бюджета за следващата година, както гласи законът за МВР.

„Това, което ни обещаха при предишните протести, е поискано за Бюджет 2015. По новия Закон за МВР трябваше да има заплащане на нощния труд, както и суми за времето за изчакване, но за съжаление тези средства са орязани от министъра на финансите. Служителите протестират и срещу това, че заедно със служителите в МВР са под един и същи закон, но парите са различни. Заплатите им са с около 200 лева по-ниски от колегите им в МВР.

Другият проблем, който според Трифонов нагнетява напрежението между служителите на затворите, са парите за специфични условия на труд, които в момента получава само надзорният състав. “Не работят ли инспекторите социална дейност, медицинският персонал, пробационните служители с лишени от свобода, а те не получават пари за специфични условия на труд”, допълва Атанас Трифонов.

Може би на нас не обръщат внимание защото в цялата страна сме около 2000 души, за разлика от МВР, където работят 50-60 000 човека, смятат служителите в затворите.

Медицинските служители в затвора също изразиха подкрепа за протестните действия. Според тях, навсякъде по света нощният труд се заплаща. Няма събота, няма неделя, няма почивни и празнични дни, които да се заплащат допълнително. При нашите заплати няма никакво отражение кога работим. Искаме единствено да се спазва закона и това, което е обещано да се изпълнява. Нищо различно или допълнително не искаме извън това, което е залегнало в закона, заявиха Ивона Господинова и Борислав Борисов. Единственото положително, което се случва в момента са извършването на ремонти, с което условията се подобряват.

Служителите на затворите оповестиха и шокиращи факти относно получаваните от тях некачествени, но за сметка на това изключително скъпи служебни униформи. Те дадоха редица примери.

Снимайте една униформа на полицай и една наша униформа, за да видите огромната разлика. Едното е униформа, другото са прости дочени дрехи. В Ловеч има магазин, в който се продават униформи. Кубинките там са по 60 лв., а тези, които ни дават струват 108 лв. същите. Ботушките са 50 лв., тук са 90 лв. Една униформена шапка е 40 лв.! Можете ли да си представите! Сигурно емблемата е позлатена, не знам! Страшно е ви казвам!

Кожени ръкавици, на външен вид, струват 40 лв.! Полагат ни се шуби, които струват, представете си – 400 лева! Армани ли са, какви са, споделят служителите! Един пуловер струва 60 лв.! Дрехите като се операт се сбръчкават, обезцветяват се!

Служителите от затворите изразяват съмнение, че точно тези пари за дадени за некачествени и скъпи дрехи изяждат средствата, които им се полагат по закон.

Председателя на синдиката Атанас Трифонов заяви, че на 19 декември на заседание на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България ще се вземе решение как ще продължат протестите и какви ще бъдат бъдещите действия.

1 коментар

  1. Намирисва ми, че ГЕРБ искат да гушнат от парите на пазителите на реда, както винаги де.

Comments are closed.