sechgora1512141Уляна Ушева

Тя съществува. Но само в списъка на Изпълнителната агенция по горите… Докато се чакал „новоизработващия се горскостопански план”, гората в ловешкото село Лисец е била изсечена. Как се случва това? Тази територия е била включена в един по-голям парцел с етикет „изоставена орна земя”, общинска собственост. И точно като „изоставена” е отдадена под аренда. Обаче наличието на 15-20-40 годишни дървета в две части от парцела – общо 268 дка – е било „публична тайна” още в началото на 2015г. В края на 2015г., 196 дка от тях вече се наречени отдел 17 подотдел ж-1, но фигурират само на книга. По-голяма част от тях са изчезнали за по-малко от година.

Още в началото на самия търг за отдаване под аренда /на 22.10.2014г./ се случило нещо чрезвичайно: кметът на Лисец Пламен Върбановски /член на комисията по търга/ уведомил присъстващите, че кметският съвет на селото не е дал положително становище за предоставяне на имота под аренда.

В суматохата председателят на комисията по търга Таня Иванова помолила участниците да излязат от залата. Юристът на комисията Пантелеева изказала становище, че от правна гледна точка няма основание търгът да не бъде проведен, последвало кратко обсъждане и било взето решение процедурата да продължи. Участниците били поканени да влязат в залата. На другия ден кметът на Лисец подал докладна до тогавашния кмет Казанджиев, но това не променило нищо. Първият класирал се участник – „Аграбионерджи” ООД- бил обявен на 28.10.2014г. Два месеца след сключване на договора за аренда , през януари 2015 започва горската сага…

Докладни записки, протоколи, молби, заявления, разрешителни за сеч – всичко върви в единен строй! Лесовъдът Станимир Пенчев подписва и вляво, и вдясно: като лицензиран лесовъд на Община Ловеч и като управител на „Пенчевлес” ЕООД, който договаря с арендатора изпълнение и контрол на сечта…

Нещо повече – в договора с арендатора има клауза, която му разрешава да преарендува общински имот, в нарушение на Закона за арендата – чл.11 ал.3. И той го прави – с едноличното съгласие на кмета Казанджиев.

Както се казва, дяволът е в детайлите.

Но тези /а и други!/ детайли обаче не са достатъчни на районния прокурор Цветомир Папурков да образува досъдебно производство по сигнал на кмета Корнелия Маринова.

1 коментар

Comments are closed.