Община Ловеч е изправена пред нови финансови корекции заради подадени четири сигнала за нередности по проекта за туристическите атракции, съобщи във вторник на брифинг кметът Корнелия Маринова. Сигналите са подадени от Изпълнителна агенция “Одит на средствата на ЕС“.

Нарушенията, констатирани от изпълнителната агенция, са свързани с проведените обществени поръчки през 2013 г., за поставяне на ограничителни изисквания в три аспекта.

Първото нарушение е, че не е предоставен еквивалентен документ по отношение на чуждестранните икономически операции, като не става ясно към кого се отнасят изискванията, които са неотносими към изпълнението на поръчката.

Втората нередност е подписан договор без документи по чл.42 от Закона по обществените поръчки, има  и незаконосъобразен срок за получаване на офертите.

Извършена е и промяна в условията на поръчката, без  да се удължи срока за получаване на офертите.

Туристическото влакче пък вече е обект на досъдебно производство по описа на Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи за престъпления по чл. 219, ал. 1 от Наказателния кодекс, което е за длъжностно престъпление.

По тези четири сигнала ни предстои да дадем обяснения и сме в очакване на поредни финансови корекции на базата на тези сигнали по проекта за туристическите атракции, сподели Корнелия Маринова.

В заключение кметът обясни, че е извършена проверка на място във връзка с устойчивостта на проект „Подобряване на физическата и жизнена градска среда в община Ловеч” по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 година”.  Това е проектът, по-който бяха извършени строително-монтажни работи на уличната мрежа, включително на  бул. „България” и бул. „Мизия”. Общата  стойност бе 9 326 479 лева. Сега са отправени 25 предписания, които до 30 септември трябва да бъдат изпълнени, уточни кметът Корнелия Маринова.

 

2 коментара

  1. И какво като е обект на досъдебно производство от МВиР (Министерство на Вътрешните Им Работи) след като задачата им е да съдействат на страдащите от кому-нистическо полудяване?

  2. Не зная защо,но винаги като чета такива изявления на Маринова на брифинги си мисля,че освен педагогическо образование нашата Кметица е завършила и морското училище .
    Бурята още не се е задала,а тя мече опъва платната и бяга пред вятъра.Но явно не е внимавала много,защото такова бягане при неясно място на зараждаща се буря може да те насади точно в окото на страхотен ураган.А ако не успееш да се задържиш там /в безветрието на “фунията”/ изходите са само два: или надолу към дъното,или фиу-у-у по допирателната!

Comments are closed.