etiketkmet2205151Кметското влакче, което трябваше да бъде пуснато за Цветница, но не тръгна, единствено може да натовари Казанджиев и екипът му и да ги закара на …

Павлин Иванов

Утре, на заседанието на Общински съвет, чрез внушенията на Минчо Казанджиев и незнайният юридически гении на някой си служител, ще бъде защитена тезата пред съветниците, че „законодателят е оставил дупка в закона, относно невъзможността да се регистрира влакчето, и за това, трябва да бъде коригирана местната Наредба“.

Съветниците ще бъдат подложени на своеобразен тест за интелигентност и проверка на знанията им, а резултата или ще затвърди общественото мнение, че повечето от тях са само хора натискащи бутончета или даде малък лъч надежда в опит за спасяване на сринатия авторитет на институцията.

Какъв е казуса?

Творческият гении на отдел „Проекти и програми“ стигна само до там, да се купи за над 300 000 лева едно джипче с два вагона за общо 40 човека, наричано от някои „атракционно влакче“, което да вози туристи по маршрута от Старата баня във Вароша до крепостта „Хисаря“.

На 30 май 2014 г., или точно преди една година, Наредба I-45 на МВР е променена. Това странно е убягнало на иначе „будните“ и „иновативни“ хора от „Проекти и програми“. С промяната, ясно се казва, че „атракционните влакчета“ не мога да се регистрират по нея. Т.е., няма как да се движат по пътната мрежа.

Малко дефиниции:

Закон за движение по пътищата

 ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

(доп. – ДВ, бр. 54 от 2010 г.) “Пътно превозно средство” е съоръжение, придвижвано по пътя на колела и използвано за превозване на хора и/или товари. Към пътните превозни средства се приравняват трамваите, тракторите и самоходните машини, когато се придвижват по пътищата.

  1. “Моторно превозно средство” е пътно превозно средство, снабдено с двигател за придвижване, с изключение на релсовите превозни средства.

 

Към момента имаме джип, опакован като „влакче“, с двигател, което го прави според дефиницията „Моторно превозно средство“.

 

Глава трета

ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Чл. 138. (Изм. – ДВ, бр. 43 от 2002 г.; изм., бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.12.2009 г.; изм. изцяло, бр. 54 от 2010 г.)(1) На пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат превозни средства, които отговарят на изискванията на този закон и на издадените въз основа на него подзаконови актове.

 

Чл. 140. (Изм. – ДВ, бр. 102 от 2006 г.; доп., бр. 51 от 2007 г.; изм., бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.12.2009 г.; изм., бр. 54 от 2010 г.)(1) По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места

 

От този текст следва, че по за да ползва пътната мрежа, нашето „влакче“ трябва да бъде регистрирано според Закона и издадените въз основа на него подзаконови актове. Такъв именно акт е Наредба I-45/2000г. на МВР – последна промяна 30.05.2014. Там се казва изрично, че:

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.

(4) (Предишна ал. 2 – ДВ, бр. 57 от 2007 г., предишна ал. 3 – ДВ, бр. 45 от 2014 г., в сила от 30.05.2014 г.) Не подлежат на регистрация по реда на тази наредба:

  1. (нова – ДВ, бр. 45 от 2014 г., в сила от 30.05.2014 г.) бавнодвижещи се превозни средства, предназначени за теглене на каравани и вагони, използвани за развлекателна дейност;
  2. (нова – ДВ, бр. 45 от 2014 г., в сила от 30.05.2014 г.) каравани и вагони, използвани за развлекателна дейност, които са теглени от бавнодвижещи се превозни средства.

 

 

Т.е. нашето „влакче“, което е моторно превозно средство, бавнодвижещо се и използвано за развлекателна дейност, НЕ МОЖЕ да се регистрира по тази Наредба. Това беше потвърдено и от Началника на КАТ Ловеч Николай Недляков.

 

Според титаните на мисълта от Община Ловеч обаче, това е пропуск на Законодателя. Т.е. някакви си хора в Парламента не са догледали и са допуснали „дупка в закона“. Е хубаво, но дали е така?

 

Категорично, юристите в Община Ловеч са в голяма грешка!

Това не е пропуск или дупка, а съзнателно написан текст, чрез който в прав текст се казва, че подобни атракционни влакчета НЕ МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ обществената пътна мрежа!

Защо?

Защото атракционните влакчета, заради своята специфика – бавнодвижещи се, возещи хора без колани или други предпазни средства, са меко казано проблемни, ако използват обществената пътна мрежа.

Точно за това, подобни влакчета могат да бъдат видяни само и единствено в затворени комплекси по морето и курортите, където няма как или поне е сведена до минимум възможността да има колизия с други МПС-та.

Т.е. кмета Казанджиев може спокойно да ползва влакчето в двора си, на територията на парк „Стратеш“ или „Баш бунар“, ако посочените пътища НЕ СА част от обществената пътна мрежа.

Има още, повече от достатъчни като количество правни аргументи за недопускането на атракционните влакчета по пътната мрежа, но това мисля, че вече е излишно. Ясно е казано, че те няма как да използват пътищата и улиците! Точка!

 

В тази връзка, ще си позволя да помоля общинските съветници, да прочетат Закона за движение по пътищата и посочената Наредба I-45 на МВР. Там всичко е точно и ясно, и грам не зависи от това, какво смятат за дупка в закона или не кметските юристи.

Във връзка с всичко това изникват много, много въпроси, като за над 300 000 лева:

  • КОЙ носи отговорност, персонално, за поредният гаф на „Проекти и програми“?
  • КОЙ даде 300 000 лева за китайското влакче, което няма да може да се използва по посоченият в проекта маршрут?
  • КОЙ ще плати санкциите, ако такива бъдат наложени или от органа котролиращ изпълнението на проекта или от КАТ, ако по някаква случайна причина, влакчето стъпи дори за секунда на пътната мрежа в Ловеч?
  • Мисли ли си кмета Казанджиев, че неговите приятели в различните разследващи правозащитни иституции ще успяват да му покриват гафовете и нарушенията ВЕЧНО?

 

 

Въпросите ми няма да получат отговор, нито ще има диалог по темата, защото кмета Казанджиев ОТКАЗВА да контактува с „Ловеч днес“ вече 6 месеца!

 

Повдигането на този въпрос публично има само една единствена цел – да провокира общинските съветници, които утре ще решават дали да одобрят промяна в общинската Наредба, поне да прочетат Закона за движение по пътищата и Наредба I-45 на МВР, преди да натиснат бутончетата.

 

И накрая, искам да попитам кмета Казанджиев, зам. кмет Пенка Николова, многобройните служители на „Проекти и програми“, както и общинските съветници:

  • Гарантират ли публично, че това джипче с двата вагона, може да свали безопасно 40 туриста от ресторант „Стратеш“ до Вароша, без никой да се пребие или изпадне по стръмният път надолу?

Всъщност, цяло щастие е, че пътя за Стратеш много удобно за кмета пропадна и не се възстановява.

 

 

 

 

 

 

10 коментара

  1. аз пак да предложа да се замени с лодки, така или иначе при всеки дъжд Ловеч става малката Венеция, поне туристи ще привлечем 🙂

  2. Един кмет върви и си ръси захар по улицата. Минава човек и го пита:
    – К’во правиш, бе?
    – Ми, ръся!
    – Е, що ръсиш?
    – Против крокодили…
    – То няма крокодили…
    – Няма, щото ръсим.

  3. Един кмет върви и си ръси захар по улицата. Минава човек и го пита:
    – К’во правиш, бе?
    – Ми, ръся!
    – Е, що ръсиш?
    – Против крокодили…
    – То няма крокодили…
    – Няма, щото ръсим.

  4. Докато всичко в този град се прави за отбий номер и за лични облаги…. така ще е …… време е за промени,трябва ни млад и кадърен човек който да мисли за града а не за ГУШКАТА….

Comments are closed.