pohod1201165Текст: д-р Дарина Петрова, снимки – Мариета Колева

На 9 и 10 януари, 2016 г. ТД”Стратеш” проведе традиционния си за Ивановден поход до х.Тъжа. Тази година в него се включиха 56 души. В тихо и приятно зимно време с добро темпо и настроение групата пристигна на х. Тъжа, н.в. 1 520 м. в събота, 9 януари.
Посетен бе един от красивите , големи водопади в Централен Балкан – Кадемлийското пръскало. Разположен е в подножието на връх Триглав, Средна Стара планина, на 1500 м.н.в. Красив във всички сезони! Височината на водния пад е 70 м. Изкачен бе и близкия връх Марагидик 1889 м.н.в. Името Мара Гидик означава „Хубавата Мара“ и произлиза от легендата за княгина Мара – сестра на цар Иван Шишман. Обречена за харема на султан Мурад, на път за Одрин тя минала по тия места. Княгинята пожелала да погледне родината си от този връх, изкачила се на него и от мъка по поробеното отечество от очите и потекли бистри сълзи. Те дали живот на река Тъжа и на името на върха и прохода източно от него – Марагидик (Марин проход).

В неделния ден, отново в хубаво време през стария Русалийски поход групата туристи слезе от снежния Балкан.

Следващи прояви по календарния план на ТД”Стратеш”: 30 и 31 януари – поход до хижа „Дерменка“ и 31 януари – 5 февруари ски-училище на Беклемето.