За първи път празника Цветница в Ловеч бе посетен от държавен глава

Прочетено23010пъти

За първи път празника Цветница в Ловеч бе посетен от държавен глава. В неделя, 9 април,  кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова посрещна пред Покрития мост президента на България Румен Радев  и съпругата му Десислава Генчева-Радева, които пристигнаха на частно посещение.

Тримата разгледаха сергиите на баш майсторите, като постоянно бяха спирани от граждани  за разговори и снимки. Първата дама си купи декоративни дървени великденски яйца, президентът обърна внимание на кожените изделия. С майсторите те говориха за проблемите в бранша и за българските традиции.

За първи път на Цветница имаше и други специални гости – десет утвърдени майстори  с демонстрации. На трите площада в града се представиха общо над 100 занаятчии със сергии, като от тях 39 бяха майстори със свидетелства.

Цветница се утвърди като традиционен за Ловеч празник на цветята, изкуствата и занаятите.  Тази година благодарение на новото ръководство на общината той се разви и обогати значително с безброй изяви и събития.

На обяд в неделя след ритуала „По вода“ на пешеходния мост стана ясна коя мома е новата „кумичка“. Това е Биляна Иванова, ученичка от 10 клас на ПЕГ „Екзарх Йосиф  Първи“, която сред танцьорите на ФФ “Елит“ при НЧ „Зорница 2010 – Нено Щрегарски“ в Ловеч. Момичето танцува от втори клас и е сред изявените участници в състава. Нейното венче плаваше най-бързо по реката, а това според народното поверие е знак на съдбата.

По-късно кметът Корнелия Маринова обяви името на кумичката  от сцената във кв. „Вароша“ и откри празника. Слово за значението и силата на вярата произнесе Ловчанският митрополит Гавриил. Всички майстори с демонстрации пък получиха грамоти, връчени от зам.-кмета Венцислав Христов. Сред официалните лица на празника бе и новоизбраният депутат Милко Недялков.

На два площада в събота и неделя имаше богати фолклорни програми и концерти. На гаровия площад „Инж. Трифон Трифонов“  бяха разположени различни люлки и увеселителни съоръжения.

Празникът тази година със сигурност ще се запомни като по-пъстър и по-разнообразен от всяка друга година.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b2-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87/

17 коментара

Skip to comment form

 1. Това постановка от Доньо Донев ли е?

 2. Браво бе

 3. Румениеееееее що не звънна да лющим бири 😀

 4. България на мъжете на честта! Армията е едиствената институция запазваща устойте на държавата,,! БЕЗ АРМИЯ НЯМА ДЪРЖАВА! НЕ СЛУЧАЙНО РУМЕН РАДЕВ БЕ ПРИПОЗНАТ КАТО ВОДАЧ НА БЪГАРИТЕ!!!

  1. Ко ? O:-)

  2. Ха ха ха !!!

 5. Да ни е жив и здрав!

 6. Леля Корнелийка какво прави там?! Първата дама я гледа като полезно изкопаемо. А Президентът се чуди, как да замаже ситуацията 🙂

 7. Даскалица Корнелия…..ужас и лицемерие герберско!!!!!!!!!

 8. Добра кампания на бсп-то :/

 9. Как се бяха стъкмосали само – като за футболен мач ! С тая грейчица леле мале нямам думи !

 10. „ВЕЛИК“ е нашия войник

 11. Семейството Радеви : Желая Ви „Много здраве и успехи „.

 12. Може да е реклама, но не може да се отрече, че :
  -Президентът се разхожда без охрана и не показва страх от народа.
  – Плаща за това което взема.

 13. Уважавам факта че е непринуден и не се прави н а вип персона,без обаче да е просташко!Нуждаем се от президент,който да е част от нас и да слуша проблемите на хората от първа ръка..

%d блогъра харесват това: