юли 06 2015

ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКИЯ УЧИТЕЛ

Прочетено2400пъти

J.PetrovСиндикат „Образование“ категорично отхвърля позволяването на некомпетентна намеса на родители в организацията на учебно- възпитателния процес в българското училище. Ако институциите в образователната система продължат своята безпомощност и пасивна толерантност към рекетът от родители, то това ще бъде най-лошия път за изход от кризата в българското образование.

Пореден пример за това е случаят за намеса на родители в ръководството и учебния процес в природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ гр. Казанлък, където родители изнудват учители и директор за по-високи оценки на своите деца. Протестът на родителите показва упорито желание за превръщане на престижната за града образователната институция в социален интернат.

Синдикат „Образование“ смята, че професионализма на известния учител по физика г-н Теодосий Теодосиев, който през тази година получи и приза на синдиката за най-добър учител „Стоян Михайловски“ е безспорен, а Директора на гимназията и началника на регионалния инспекторат в Стара Загора трябва да се намесят твърдо в посока на качественото образование и справедливите оценки.

За огромно съжаление, след въвеждане на делегираните бюджети през 2008 година се засилиха тенденциите за спад в качественото образованието, за поява на незаслужено високи оценки, които да се харесат на родителите и задържат ученика в училището. Защото в противен случай, училищата бяха закривани, а учителите оставаха без работа, но големия пееливш бяха общините, които получаваха 125 хиляди лева за закрито училище.

Безброй станаха набезите на родителите, които останаха безкрайно пасивни в доброволческите училищни кампании, но прогресивно активни към учители и директори, които не пишеха оценки по милост и не извиняваха безприципно отсъствита на техните деца.

Синдикат „Образование“ смята, че трябва незабавно МОН и регионалните инспекторати незабавно да се събудят и защитят категорично качеството на образованието и професионализма на учителите и спрат криворазбраната толерантност към родители и тяхната некомпетентна намеса в управлението и образователните процеси в училище. Това би съживило и стимулирало добрите български учители, които въпреки трудната и стресова професия постигат национални и световни успехи със своите ученици.

 

 

 

06.07.2015                                              Юлиян Петров

гр. София                                            председател на СО „Подкрепа“

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d0%bc-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb/

Коментари

  1. debelaka каза:

    Синдикат „Родители“ пък категорично отхвърля неграмотно написаното писмо от Синдикат „ОБРАЗОВАНИЕ“ и смята, че това е недопустимо, обидно и показва, за наше огромно съжаление, защо вървим по най-лошия път без изход от кризата в българското образование.
    СРАМОТА!

    П.П.: Не коментирам съдържанието на писмото, с повечето неща, написани в него съм съгласен.

  2. Гледам и не вярвам на очите си. Учители по български език и литература са харесали това изключително неграмотно произведение на Синдикат „Образование“! Ах, да ,извинете, аз съм родител, трябва да си знам мястото.

%d блогъра харесват това: