nacbibl1302141Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” стана първата в страната, която предоставя на своите потребители възможност за информационно търсене в електронен каталог, съдържащ над 1 000 000 библиографски записа. „Този успех постигнахме с подкрепата на фондация „Америка за България” по проекта НАБИС – за изграждане на Академичен своден каталог на библиотеките в страната“, заяви д-р Анна Ангелова, директор на Университетската библиотека.  В момента в проекта НАБИС участват почти 30 библиотеки от цялата страна, които предоставят достъп до своите електронни каталози.

Главната цел на проекта НАБИС е създаването на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал. Намирането на информация става по начин, който е идентичен с алгоритъма, използван от лидера в световен мащаб – „Гугъл“. Системата работи през онлайн сводния каталог на библиотеките НАБИС – nalis.bg.

Вече е напълно функционираща и системата за междубиблиотечното заемане, което също може да се извършва през онлайн каталога на библиотеките. „По този начин всеки потребител на каталога НАБИС ще може да заявява книга от библиотека, която участва в проекта. Тя ще може да бъде получена в най-близката му библиотека, чиито услуги ползва. Практически книга, която се намира например в библиотеката в Русе, ще може да бъде получена в София.“, подчертаваСъбина Анева – зам. директор на фондация НАБИС. Така библиотеките предлагат още по-модерно и максимално бързо обслужване на своите читатели, като от услугата ще могат да се възползват хора от цялата страна. Тя ще бъде на цената на пощенските разходи.

Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система” (НАБИС) е учредена от Централната библиотека на Българската академия на науките (ЦБ-БАН), Софийския университет „Св. Климент Охридски” (СУ) и Американския университет в Бългaрия (АУБ), като активни участници са библиотеките на институциите учредителки: ЦБ на БАНУниверситетската библиотека „Св. Климент Охридски” (БСУ) и Библиотека „Паница” на  АУБ (БАУБ).