zoo2Павлин Иванов

С риск да ви разочаровам, тук няма да коментирам действията на служби, институции, лица от вчерашната драма. Коментарът ми е за вас, хората живеещи тук, в Ловеч, жалващи се, мрънкащи, но не правещи нищо полезно за себе си, за децата си, само защото ви е страх за нископлатената ви работа.

Искам да ви провокирам, да ви ядосам, да ви накарам да прогледнете най-после и дай Боже да се разгневите не за това, че убиха Алонсо, а за важното – вашето здраве, вашия живот и да разберете, че вие самите поставяте „бедното животинче“ пред собственият си интерес, всъщност, както винаги досега сте правили!

Приятно четене

 

Вчерашната случка, завършила трагично за ягуара Алонсо ме докара до тотално объркване. Изчетох стотици коментари в „Ловеч днес“, Фейсбук и още куп медии. Загубих представа за това що е нормалност и кое е важното, но стигнах за себе си до един извод – ние сме тотални идиоти!

Не, не е пресилено! Поне това е моето мнение.

Че завършека на вчерашната драма с ягуара е идиотски, е повече от очевидно. Че държавата ни и градът ни се управляват супер некадърно е ясно на всеки, факт!

Вероятно това е и причината всички да сме ужасно гневни и недоволни. Това, което ме изненадва обаче е друго – защо винаги сме гневни ПОСЛЕ, а не ПРЕДИ.

 

Красноречив е примера с отстрела на Алонсо. Хиляди хора в цялата страна се втурнаха да жалят за него. Разбираемо е, твърде удобно е да изразиш гняв за някакъв ягуар, вместо да защитиш интересите на семейството си.

Стотици коментари бяха за това колко лошо е гледан ягуара, колко некадърно се управлява Зоопарка (неоспорим факт!), как не трябва да има подобни обекти и животните трябвало да си живеят свободно. Колко жал за убитото симпатично животинче.

Навярно, много от хората изразили мнение са искрени. Вероятно, много от тях за първи път изразяват свободно и публично своето мнение, независимо какво е то.

 

Въпросът ми е ЗАЩО ЧАК СЕГА?

Защо тъй наречените природозащитници в Ловеч, появяващи се изневиделица в подобни случай – гневни и агресивни, си мълчат като задници когато медиите изнасят информация за кражби и злоупотреби.

Не смятат ли любителите на животинките, че ако не се краде толкова много в този град и тази държава, пари ще има, което означава по-добри условия за всички – хора и животни?

Не мога да се съглася със жалбите сега, след свършения факт и питам сега ли всички виждаме проблемите, едва тогава, след като се случат и придобият публичност?

Защо любителите на бездомните кучета не вземат и да ги приберат в домовете си, в приюти или поне да направят нещо полезно за тях?

Защо тези хора не скачат когато се крадат пари, когато се взимат тъпанарски решения в Общински съвет, когато кмета издава разни безмислени заповеди? Не смятат ли, че със спирането на пладнешкият грабеж на национално и местно ниво ще се решат много, много проблеми.

Къде са всички извисили глас за „сладкото животинче“, което бе убито, когато реката е превърната в гора и опасността за всички живи хора и животни в Ловеч е далеч по реална. Защо не бранят интересите на живите хора?

Защо когато трябва да сме общество и да защитаваме интересите си, масово всички си налягат парцалките от страх да не останат без работа или да не ги види шефа, че имат позиция!

Мога да изброя десетки случаи, в които ловешки родители дори отказват да защитят интересите на собствените си деца, а днес, тези същите родители ще скачат да се жалват за Алонсо.

Кога сте истински, уважаеми?

Защо със същият плам не защитавате децата си, близките си, съгражданите си, а се втурнахте да плачете за Алонсо?

„Горката животинка“?! Горките хора, казвам аз!

 

Никой днес не се възмути и не се уплаши, че при кризисна ситуация не знаем как да реагираме! А от това, от достоверната информация от знанието какво да правим, зависи живота на децата ни, на нас самите.

Как пък никой не се възмути и не потърси сметка, реално, на градската управа защо Ловеч се наводнява всеки път, защо въпреки „заповедта“ на кмета Казанджиев реката, дерета, шахти и отводнителни съоръжения не са поддържани с години и като нищо можем да се превърнем във Варна, Добрич, Бисер, Мизия …

Защо не се намериха хора да потърсят сметка за новата обществената поръчка за боклуците, чрез която от вашите пари ще излязат милиони, вместо да се вложат в нещо полезно и смислено.

Защо никой не скочи за да спре малоумното „иновативно“ съоръжение, което реката традиционно отнася, някъде на майната си, а струва стотици хиляди?

Защо „гневните“ днес за убийството на ягуара не питат Областния управител за чии … са назначени стотици хора като „пазачи сътрудници“ за да не вършат нищо, но за сметка на това струват на вас и децата ви скъпо и прескъпо.

 

Знам, че вчерашната случка може да бъде погледната от много ъгли и трябва! Но важното поне за мен е да бъдем будни ПРЕДИ, а не СЛЕД!

Докато всички ние не разберем, че животът и здравето ни са на първо място като приоритет, ще измираме като пилци в наводнения и катастрофи, а ще се жалваме за убитите котета и сладки кученца.

 

Виждам вълната от коментари заляла интернет. Виждам фокусирането върху една идиотска случка и тоталното ви безхаберие за човешкият живот, който за съжаление ни е само един.

Объркан съм и съм уплашен от начина на мислене на масата хора. Да, уплашен съм, защото виждам как никой никога няма да защити живота и здравето на жив човек, както това се случва за избягал ягуар, пък бил той и Алонсо.

Обзема ме безнадеждност и песимизъм за всичко, което ме заобикаля. Иска ми се всичко това с Алонсо да не се бе случвало за да продължа да живея с илюзиите си за гражданско общество, нормалност, вяра в по-добрите дни.

 

Но … реалността е такава, каквато е, а ний сме пълни идиоти!

38 коментара

  1. … сме идиоти!!!!
    Айде стига. Не ме намесвайте във вашите далавери.
    Има такъв виц:
    Г-жа Иванова рекла на господин Иванов: Да правим секс, толкова време не сме го превили.
    – Не си правила, отреагирал г-н Иванов.

    …….
    Дано сте разбрали, автори.

    1. Пич, всички сме в далаверата, но от винаги губещата страна.

  2. Господин Иванов, не мисля, че е редно да се упрекват хората, които тепърва осъзнават, че имат и права, освен задължения! Е, процеса е дълъг – отне ни над 20 години…но…зрелите хора в този град сме продукт на друг строй, друго възпитание, друго мислене…и не става лесно да осъзнаем, че ДЕМОКРАЦИЯТА Е НАЧИН НА МИСЛЕНЕ И ВЪЗГЛЕДИ, НЕ НЕЩО МАТЕРИАЛНО, КОЕТО НИ СЕ СЛАГА В РЪЦЕТЕ!
    Реакциите на хората тук, включително и моята са напълно разбираеми…А защо Вие, Господин Иванов, не повдигнахте в този сайт въпроса примерно за некадърното управление на Доктор Вацов / публична тайна е, че той се интересува от частната си практика, не от зоопарка/, не повдигнахте въпроса за окаяното състояние на парка и зоологическата градина – втората по големина в България….Не съдете хората, изказали мнението си тук…Все пак някой се престрашава се изкаже, нищо, че не е според очакванията Ви…

    1. Author

      Уважаема г-жо Недялкова или както и да се казвате,
      Моля, прочетете още веднъж текста. Ще разберете, че се радвам за това, че адски много хора изразиха мнение. Няма никакво значение какво е то, дали ми харесва на мен, на вас или на когото и да било.
      Това, в което категорично упреквам коментиращите е защо не подкрепят и не се гневят на изнесените данни за злоупотреби, за изнесените тук откровено съсипващи града решения на Общински съвет Ловеч, за откровено неадекватните решения на градската администрация.
      Алонсо е просто закономерен резултат от всичко случващо се години наред в Ловеч. Алонсо е само следствие.
      Точно за това е и коментарът ми – защо не реагираме навреме, защо не спираме безумията ПРЕДИ, а не да ги коментираме СЛЕД като се случат.
      Колко данни изнесохме за ГРЕШНО похарчени пари, за откровено сбъркани проекти, за платени ОГРОМНИ санкции поради нечия некомпетентност. И какво? Мълчание!
      Все едно не става въпрос за живота на всеки от нас.
      Разберете, ПАРИ има за всичко! Градът има възможност да стане нормално място живот. Има огромен потенциал за развитие. Няма невъзможни неща! Само трябва да бъдат желани, искани, обмислени, планирани, изпълнени.
      Не смятате ли, че за 600 000 лв. , колкото е “иновативната” ОТплаваща сцена можеше точно по тази програма да се направи нещо смислено?
      Не смятате ли, че за 800 000 лв., колкото вече платихме като санкция заради нечия некадърност, можеше да бъдат вложени за нещо разумно и полезно?
      Всичко това е изнесено тук, публично е, достъпно по всяко време!
      И какво направихте уважаеми? Даже и не изпсувахте! Д
      Два пъти се опитахме да направим законна гражданска инициатива за намаляне на цената на водата в Ловеч при режим на водоподаването. Дойдохте ли?
      Не ви ли касаят тези неща?
      Огромна част от хората в Ловеч категорично отказват да защитават интересите си като граждани, присмиват се, гледат сеир, не правят нищо за себе си, децата си, близките си, за съгражданите си. Е, затова и управлението в града и държавата ни е такова. Алонсо е само резултат!
      Вълнувате се защо е застрелян Алонсо! Чудесно! И какво от това? Вече е късно!
      Е, точно за това е и този коментар. Ако не сте разбрали, не мога да направя повече!

      Павлин Иванов

  3. Хаха,и след тази прекрасна статия,под която се подписвам с двете си ръце,защото всичко това си го мислех снощи,че и още други неща – та след всичко това не мога да повярвам какви коментари пак са спретнали всички.Боже,поне един не проумя ли написаното?!

  4. СТРАНАТА – Немалък брой крадливи дебили, които чрез различни схеми и корупционни практики вредят на родината си, все още са на свобода и никой не ги търси, за да се провали в упояването и да ги отстреля, както с лекота се случва с величествена дива котка, която не е сторила никому нищо.
    Въпреки заслужения престой в клетка, където да бъдат сложени на показ и подложени на унизително замеряне със солети, повечето от тези тулупи понастоящем припичат паласките си на морето или се опитват да яхнат природни стихии за началото на своята предизборна кампания.
    “В България е екстра да правиш заменки, да въртиш фиктивни обществени поръчки, да точиш държавни и общински пари в приятелски фирми, но не и да си ягуар” – предупредиха експерти по обществените приоритети в страната.
    Както е известно, вчера в Ловеч бе убит ягуарът Алонсо, след като на няколко изстреляни упойващи стрели в небето, той не се предаде и се наложи да бъде ползвана базука.
    Разбира се, този текст съвсем не иска няколко десетки дундурника да бъдат застреляни от ловна дружинка, а се прави обикновена асоциация с изтървания покоен ягуар и изтърваната съдба на България.
    http://www.nenovinite.com/ne/obshtestvo/6068/

  5. Жалко! Жалко за погубения живот, за погубените души и най-вече жалко за тези, които не са разбрали написаното по-горе. Жалко!
    “Коментарът ми е за вас, хората живеещи тук, в Ловеч, жалващи се, мрънкащи, но не правещи нищо полезно за себе си, за децата си, само защото ви е страх за нископлатената ви работа.”
    ще добавя:
    “Най-сигурният начин да унищожиш някоя нация е като отнемеш способността на нейните деца да мислят. После само трябва да изчакаш.”

    Та ще чакаме ли някой да дойде и направи нещо за тоя град или има и изключения от втория цитат.

  6. Teksta e napisan mnogo tochno i qsno.Xorata sa tezi koito ne obra6tat vnimanie .Trqbva da potarsqt odgovornost ot upravlqva6tite na grada .Na praktika tova ne stava taka vseki se krie po ka6tite i gleda sebe si.Trqbva naroda da se obedinqva i vzima dobri re6eniq koito da sa v polza na naroda .Dokoga na6iq narod 6te spi i 6te raboti za 300 leva

  7. Не мислите ли,че обиждате ловешките граждани с твърдението си,че общинските съветници вземат “ТЪПАНАРСКИ”решения.Ако е така,то косвено наричате”тъпанари” и избирателите им,следователно и самия себе си,освен ако не сте гласувал на местните избори?!Упражнихте ли избирателното си право или не?Поради някакъв страх,вероятно.А и защо вие двамата с Данчо,като пробудени граждани,не се намесите при обсъждането на”тъпанарските”проекти и не предложите нещо смислено,мотивирано и аргументирано в защита на населението на общината.Или чакате същите тези граждани,които косвено наречате”тъпанари” да ви изберат я за съветници,я някого от вас за кмет.А дано…,ама надали – според Д.Заверджиев.

    1. Ти на кой свят живееш?

    2. debelaka, пример за „ТЪПАНАРСКИ“ избор е избора за съветник от герб на лицето Тихол Тиохолов. Издигнат с листата на герб от ръководство на партията и година след това тържествено се продал във вярна служба на ДПС и БСП. Възможно ли е сега „тъпанарите” избрали Тиохолов за съветник да го отзоват от съвета, не е възможно. Кой сега е ‘тъпанар”? Тиохолов продал избирателите си или избирателите, които са го избрали? Днес нито един избирател на ДПС или БСП не е избирал лицето Тиохлов за съветник, но той им слугува за 30 сребърника зарязал обещания и клетви дадени на герб. Анонимен, това се нарича „ЛОВЕШКИ ТЪПАНАРСКИ“ избор!

    3. То по принцип гласуването за ГЕРБ си е тъпанарски избор. Но не това имах предвид, а нападките срещу Павлин и Данчо. Ако нещо наистина е правено през последните години от граждани в този град, то това е основно тяхно дело.

  8. Ако спрем да живеем в илюзии ще видим реалността.И ако го нямаше този страх то тогава ще говорим за осъзнато общество.Обичам животните и ми е жал за ягуара. На мен ми изглежда нагласено.

Comments are closed.