Областният управител Виктор Стойчев посети вчера базата на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ в тетевенското с. Рибарица – хотел „Рибарица“, където са настанени украински граждани. В момента те са 50, сред които и 11 деца, шест бебета и една бременна жена, уточни управителят на хотела Лилия Недялкова, осем от първоначално настанените вече за отпътували за други държави при свои роднини. Тя сподели още, че със съдействието на БЧК – Ловеч, са осигурени хранителни продукти, предлага се двустепенно меню всеки ден, като се готви на място, а на децата и плодове. Хората разполагат с безжичен интернет, за малките има вътрешен детски кът. Възможностите на военно-почивния дом са да посрещне още украински граждани, капацитетът му е 200 места.

Областният управител благодари за съчувствието и грижата и на персонала на хотела, и на доброволците на БЧК, които всеки ден са тук.

Стойчев сподели на срещата си с тях и с украинските граждани, че вече е разписан план за действие при временна закрила у нас. Разясни одобрената от правителството програма за ползване на хуманитарна помощ за търсещите временна закрила в България вследствие на войната в Украйна. Обясни им какво представлява статутът на временна закрила – гарантира право на здравеопазване, работа, социални осигуровки, движение в рамките на Европейския съюз, прием на децата в детска градини и училище, както и как ще се изплаща помощта от 40 лв на ден, включваща нощувка и пълен храноден, на хотела. Той уточни, че плащанията по програмата ще се извършват и за тези, които са настанени преди приемането й. Периодът й на действие е от 24 февруари до 31 май т. г.

Украинските граждани се интересуваха от възможностите да се включат на пазара на труда у нас, в тази връзка по поискана от областния управител среща утре те ще разговарят с мобилна група от Бюрото по труда в Тетевен, която да им разясни опциите и изискванията. Управителят на хотела съобщи, че вече има предложение от местни фирми да наемат украинските граждани – в шивашката промишленост, в мебелната, в заведения за хранене. Многопрофилната болница в Ловеч също е в готовност да предложи работа, каза Стойчев.

Той сподели още, че медицинската грижа за украинските граждани е гарантирана, обсъждат се в момента вариантите за детска градина и училище на по-големите деца. Още утре зам.-кметът на Тетевен Борис Врабевски, с когото областният управител също се срещна днес, ще осъществи контакт с директори на детските заведения.

Областният управителя изрази на срещата в Рибарица позицията на държавата да подкрепи Украйна и нейните граждани в борбата им за свобода и увери, че ще се намери решение на казуса на всеки от тях, пристигнал в България.

По време на посещението на му на място дойдоха служители на Районното управление в Тетевен, за да помогнат на украинските граждани за попълване на заявленията им пред дирекция „Миграция“.

Стойчев предостави на БЧК – Ловеч, събраните от служителите на областната администрация занимателни пособия, предназначени за украинските малчугани в Рибарица. Набирането на такива пособия в администрацията продължава, те ще бъдат предоставени на дечица, подслонени в Ловеч.