Павлин Иванов

Тази сутрин е трябвало да има среща между представителите на траурните агенции в Ловеч и кмета Корнелия Маринова. Подобна среща е трябвало да се проведе и преди седмица. Но и в двата случая, опитите да се срещнат с кмета на Община Ловеч са неуспешни.

Тази сутрин Маринова премина покрай четирите жени от траурните агенции, дори без да ги погледне и каже нормалното „Добър ден“. Отказа да представи другата гледна точка – нейната, пред колегата от БНР Пламен Христов.

Казусът, който на практика ощетява както траурните агенции, така и гражданите, в чиито семейства някой е починал, все още няма решение и такова, не се очертава да има по нормален диалогичен и адекватен път.

Тази сутрин, поради отказа за среща с кмета Маринова, представителите на траурните агенции поканиха медиите, за да им представят от първо лице резултатите от решенията на ловешкия кмет и Общински съвет Ловеч.

Елица Пенчева, представител на една от четирите траурни агенции в град Ловеч, заяви, че се борят срещу увеличаването на таксите и цените на услугите, които извършва община Ловеч и на практика, на въведния монопол върху траурните обреди и услги. За гробоизкопаване и гробоползване, от 15-ти февруари таксите са увеличени двойно и тройно, като преди тази дата за гробно място в града се плащаше около 300 лв с правата на гробоползване и откупка на гробно място, а сега трябва гражданите да плащат 770 лв., което не отговаря на пазарната икономика, не отговаря на инфлацията, не отговаря на нуждите на населението, потърпевшо от промените.

Ние се борим за правата на гражданите в момента на територията на община Ловеч, която включва  и 34 села. Монополизирано е изкопаването на гробните места в селата от гробарите, които са на трудов и граждански договор към община Ловеч. Госпожа Таня Тинчева, която е директор на бюджетна дейност Обреди Ловеч, отказва на местни гробари достъпа до гробищните паркове, които са в селата и които са под опеката на кметовете и кметските наместници на селата.

Когато местните гробари извършваха комплексната услуга за изкопаване на гроб в селата за около 120-150 лв. в зависимост от гробното място, сега гражданите са длъжни да плащат около 400 лв. към Общината.

Цените на Общинска служба Обреди за изкопаване на гроб са изключително завишени, смятат от траурните агенции в Ловеч. Ивелина Бошнякова от траурна агенция „Бета“ разказа, че дори днес е ходила в Община Ловеч за да извади акта за смърт на починал, но е върната от общински служител. Отказан и е и документ, с който Община Ловеч й отказва това регламентирано в закона право.

Според представителите на траурните агенции, с действията си, Община Ловеч нарушава законите на Р България. Те заявиха също, че им е отказван достъп до ритуалните зали, които са общински. Гражданите си плащат за ритуал, но вероятно след устна заповед на Маринова, представителите на агенциите не се допускат до залите за да изпълнят задълженията си. Според представителите на градската власт в Ловеч, ритуалите могат да се извършват единствено от техни служители. Общинските служители не допускат хората на агенциите дори като човеци на траурните ритуали, а ги гонят извън залата.

От 15-ти февруари цените са променени и докато преди откупка на гробно място за вечни времена е било 100 лв.,  сега близките на починалите ще трябва да плащат по 490 лв.

Представителят на траурна агенция „Светлина“ в Ловеч каза до какво ще доведе всичко това – ще трябва да затворим агенциите и няма да можем да работим!

В Ловеч вече вървят слухове, че само общинската агенция имала право да извършва погребение, а частните мога да правят само некролози.

Разговаряли сме с наши колеги от София, от цяла България, Габрово, Троян. Там не е така. От Съюза на погребалните агенции в България дават съвети на колегите си в Ловеч, но те нищо не могат да направят, защото всичко, което се случва тук и само в Ловеч, е на местна почва.

Блокирани сме и не можем да работим! От 28 януари включително нямаме право да изваждаме никакъв акт за смърт за нашите клиенти. От 15 февруари колегите от общинската служба казват, че ние сме само една транспортна фирма и сме един магазин.

Траурните агенции в Ловеч са изпратили Отворено писмо до Главния Прокурор, до Прокуратурата, Общински съвет, кмет и медии.  Те ще търсят правата си, включително по съдебен ред. Допълнително ще бъдат сезирани Комисия за защита на конкуренцията, АДФИ, Сметна палата.

Обмисля се обосновка и за жалба пред Комисията по дискриминация, поради факта, че в гробищните паркове се погребват хора от различни религии. Някои от тях имат строги правила относно кой може да копае гроб, как трябва да бъде направен. Това, категорично не е съобразено в действията на общинската администрация.

Жалко, че казват „Работим, работим, работим, за гражданите“.  А какво се получава в крайна сметка – за гражданите става скъпо погребението на техен близък, те сами трябва да ходят по институции, точно в този тежък за тях момент.

Представителите на агенциите обясниха и защо  кмета Маринова не иска да се срещне с тях в присъствието на медии.

След като първият път срещата се е провали,  поради промяна в последният момент на началния час и невъзможността на служителите на агенциите да реагират буквално за минути е поискана втора среща (днес), но този път с присъствие на медии. Точно поради тази причина, медиите, срещата е отказана.

Важно е да се отбележи, че Община Ловеч, чрез своята структура „Обредни дейности“ извършва търговска дейност, което българското законодателство не позволява на общините.

 

Днес, в Позицията на Община Ловеч стана ясно, че медиите са разпространили „множество манипулативни публикации, насочени срещу Община Ловеч и Бюджетна дейност „Обреди“, относно траурната дейност и издаването на документи, свързани с погребения на починалите лица“. В Позицията обаче, не са казва точно кои медии, точно каква манипулативна публикация са публикували.