dnes1601131Най сетне българските граждани, след повече от две десетилетия ще имат възможност да изразят позицията си по даден въпрос чрез пряко допитване. Проблемът е, че в годините след демократичните реформи политиците пропуснаха да ни попитат за АЕЦ „Козлодуй”, за членството ни в НАТО и ЕС, а сега прехвърлят върху нас отговорността за решението на такъв тежък въпрос, какъвто е строителството на нова ядрена централа. За това трябва да гласуваме.

Стои много сериозния въпрос обаче, до колко гражданите от Област  Ловеч, а и от страната биха могли да дадат верния отговор. Ето защо за ДНЕС по- важно от всичко е гражданите да бъдат обективно информираниза ползите и негативите от бъдещото изграждане на нова ядрена централа и на тази база да гласуват по съвест.

Във връзка с това Гражданско движение „ДНЕС” в Ловеч и областта започва информационна кампания, с която да помогне на гражданите да направят своя информиран избор за бъдещето на българската ядрена енергетика. Двадесет и един са доброволците от Ловеч, Троян, Луковит, Тетевен и Априлци, които ще обикалят по домовете на хората за да информират гражданите чрез брошури, как максимално информирано да гласуват с ДА или НЕ.

      Искаме да подчертаем, че като гражданско, политически  неангажирано движение, „ДНЕС”няма по никакъв начин да се опитва да насочва мнението на гражданите и на  своите членове и симпатизанти, към позиция ЗА или ПРОТИВ изграждането на втора ядрена централа, а ще остави това решение на свободната воля и съвестта им.

    Призоваваме хората от областта ни към висока активност на 27 януари, защото:

–      трябва да покажат, че се чувстват европейци и да използват дадената им възможност за законодателни инициативи.

–      трябва да покажат на политиците, независимо от коя партия са на власт в даден период от време, че те трябва да свикнат да търсят волята на гражданите не само на избори.

 

                                                Областен координатор на ГД „ДНЕС”

                                                                                              Ангел Заимов