Иво Райнов

Болницата е все по-близо до  фалит. Тази тревога се оказа обединителна на последното заседание на  Ловешкия общински съвет. През уикенда беседвах с младо момиче, чийто баща е дългогодишен лекар в Ловеч. Каза ми, че бащата се страхува, че след три месеца може да е без работа. Единственият лекар в общински съвет, Лидия Несторова, сподели, че след няколко месеца също ще търси работа извън Ловеч. С вчерашна дата нейното отделение практически престава да съществува, защото другият лекар напуска.

Поради липса на лекари от месеци не съществува урология. Сега същата съдба приема и съдовата хирургия. Кое ще е следващото отделение? Според д-р Несторова десетки медицински служители (лекари, сестри) са напуснали през последните 1-2 години.

Аз мога да изброя без да се замислям поне десетина лекари, които поеха кой към Русе, кой към Плевен, Габрово, Севлиево… Тридесет лекарски места са незаети, почти седемдесет са вакантните места за медицински специалисти. Само за една година (2016 спрямо 2015) броят на лекарите намалява с 3%, а на медицинските специалисти с 8%.

Дефицитът от специалисти се покрива от пенсионери, но никой не е вечен. Млади лекари няма, никой не желае да работи в болница с неясно бъдеще. Спомената д-р Несторова е една от най-младите, но се готви да напусне…

Лекарската щерка спомена, че болницата все по-силно губи пациентите си. Числата в отчетите показват тенденция на бавно намаление, но всеки знае, че ловешките граждани все по-често предпочитат да се консултират с лекари в близките градове или столицата. Освен лекари липсва и техника, необходима за модерна диагностика и лечение. В техническо отношение болницата изостава все по-силно от съвременните изисквания. Съвсем нормално състояние за болница, потънала в дългове.

Болницата е в тежко състояние вече повече от две години. За това време се смениха няколко управленски екипа. На хартия бяха написани няколко оздравителни плана, решителни действия така и не бяха предприети. Сякаш някой умишлено води лечебното заведение към фалит. Или поддържа агонията му докато бъде изградена и пусната в експлоатация конкурентна болница. Е, въпрос на дни е вече. После за старата държавна болница ще бъде още по-трудно да запази персонал, да привлича пациенти, да погасява дългове.

В тази ситуация на очевидно съсипване на МБАЛ „ Проф. д-р Парашкев Стоянов“ главният акционер , държавата, свиква общо събрание  в началото на април.  За да приеме програма за финансовото стабилизиране на болницата и да извърши поредната смяна в борда на директорите. А тя е прозаична и очевадно неефективна-сменя се д-р Пламен Върбанов, лекар със сериозен управленски опит с Добринка Гайдева, фармацевт без какъвто и да е опит в управление на болници. Пореден щрих към безотговорното поведение на държавата, която методично съсипва болницата.

Състоянието на болницата и безцеремонното отношение на главния акционер обединиха Ловешкия общински съвет, който зае ясна отрицателна позиция по всички предложения от дневния ред на предстоящото общо събрание и въпреки малкия акционерен дял на Ловешка община реши този път да изрази шумна и тежка позиция. Съветът упълномощи лично кмета на общината да представи отрицателната позиция на предстоящото общо събрание и се ангажира с физическото присъствие на всички съветници, свободни от ангажименти на 10.04. Призивът за участие на всички общински съветници бе отправен от господин Минчо Казанджиев и бе приет със солидарност от почти всички.  Надяваме се присъствието на съветниците и кмета да вдъхне кураж на лекарите и медицинския персонал. Лично мое мнение е, че е дошло време и ловешкото гражданство да застане в защита на своята болница. Защото нашата индиферентност позволи болницата да бъде доведена до тук. Затова всеки гражданин ще бъде ценен съюзник  в навлизащата в решителна фаза кампания спасяването и.

Датата е 10.04, часът е 11.00, мястото – Многопрофилната болница за активно лечение. Само с граждански гняв и решителност можем да спрем задкулисните игри на Министерството на здравеопазването.

6 коментара

  1. за 2 дена престой на детето ми платих 140лв. с такъв ценоразпис ако фалират по добре да я закрият !!!

  2. Продължавайте да поддържате ниски заплати, не Ловешката болница, не Ловеч ами и България ще затриете- господа управляващи

  3. До бившият завод “Балкан” какво се строи????

  4. Учителката пита Иванчо:
    – Иванчо, защо закъсняваш за училище?
    – Водих козата на пръч!
    – Баща ти не може ли? – попитала учителката възмутена.
    – Бе то и аз мога … и тате може, обаче козата си сака пръч!

    Та и управлението на една икономическа единица си сака финансист, а не доктор или аптекар.

Comments are closed.