trenirovychen_shtab2510131Заседание на Областния щаб за защита от бедствия се проведе вчера, 24 октомври, в Областна администрация – Ловеч. Това съобщават от пресцентъра на губернатора. То бе председателствано от Областния управител Милко Недялков. На заседанието присъстваха зам.-областният управител Цецка Димитрова, комисар Владимир Кацарски, началник на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Ловеч, комисар Георги Иванов, директор на ОД на МВР – Ловеч, представители на осемте общини и ведомства от Ловешко.

Щабната тренировка за реакция при авария в АЕЦ „Козлодуй“ е част от плана за защита при бедствия в област Ловеч, като по този начин се проверява готовността на членовете на Щаба за защита при бедствия и последваща авария в атомната електроцентрала.

Учебните цели, които бяха разиграни, бяха проверката на готовността за събиране на щаба, ефективността на системата за оповестяване и метода за работа на ръководството. Беше разгледана подготовката на членовете на щаба за изпълнение на плана за радиационна защита на населението и съответните мероприятия, заложени в него. Тренировката включваше още мерките за защита на населението в областта при бедствия и актуализацията на плановете за защита.

След проведеното учение заключението на ръководителите бе, че щабът е в готовност при евентуален риск от авария в АЕЦ „Козлодуй“.

 

1 коментар

  1. “Днес, 26 октомври 2013 г., завърши плановият годишен ремонт на 1000-мегаватовия шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”. В 14 часа и 20 мин. блокът бе включен в паралел с електроенергийната система на страната, след извършена проверка и съгласие от Агенцията за ядрено регулиране.
    В рамките на престоя, започнал на 21 септември, успешно бяха изпълнени необходимите ремонтни дейности и профилактика на оборудването и реакторът на блока бе презареден със свежо ядрено гориво.
    Другият 1000-мегаватов енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” – пети, работи със 100% натоварване на мощността.”

    “В 7.30 часа и 30 мин. на 28 октомври 2013 г. 1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе изключен от електроенергийната система на страната. Причината е дефект в дренажен тръбопровод на турбината на блока. Екип на АЕЦ работи за отстраняване на проблема. Възникналият отказ е в конвенционалната, неядрена част на шести блок. За случая е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. Няма промяна в състоянието на радиационната обстановка на площадката на атомната централа. След отстраняване на причините за спирането, шести блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната. Другият 1000-мегаватов енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” – пети, работи със 100% натоварване на мощността. ”
    …………………………….
    Преди няколко дни мислех да напиша под тази дописка нещо от рода ” да не дърпаме дявола за опашката”. Той, дяволът, май добре си знае работата и не закъсня да си покаже рогцата.

Comments are closed.