Павлин Иванов

Преди минути завърши съвместната пресконференция между Окръжния прокурор на Ловеч Валентин Вълков и главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, по повод разбитата престъпна схема в ловешкия ТЕЛК.

Както стана ясно по-рано днес, при реализация извършена на 30 януари 2019 г. са задържани шефката на ТЕЛК Ловеч Донка Минкова и посредник, подпомагал осъществяването на незаконната дейност.

Окръжният прокурор Валентин Вълков обясни, че случаят е реализиран във връзка с оперативна разработка на ГДБОП, касаещ длъжностни лица от ТЕЛК Ловеч. Преди около година, Окръжна прокуратура Ловеч е образувала досъдебно производство за подкуп. В рамките на това производство, вчера (30 януари 2019 г.) са били извършени претърсвания и изземвания на много документи, компютри, телефони и не малка сума пари от 17 адреса в ловешка област.

Към момента се провеждат разпити на множество свидетели, една част от тях от ромски произход, но не всички, които в последните две години са получавали неправомерно решения от ТЕЛК Ловеч с определен, в повечето случаи, завишен процент на инвалидност, каза Вълков.

Той оповести, че при една не малка част от хората, получили решения, не са били налични каквито и да било заболявания.

Към настоящият момент са привлечени като обвиняеми и са задържани с постановление на Прокуратурата, Председателя на ТЕЛК Ловеч Донка Минкова и един от посредниците във даването на суми към служителите на ТЕЛК-а. Предстои внасяне на искане за мярка „Задържане под стража“ на тези две лица.

В следващите дни, след преценка и анализ на доказателствата, ще се прецени колко още лица, в това число един или двама лекари, ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Вълков припомни, че преди десетина години, имаше подобно дело срещу длъжности лица от ТЕЛК Ловеч и са били образувани около 180 дела срещу лица, получавали пари по решения на ТЕЛК.

 

Очаквайте дпълнителна информация.

 

5 коментара

  1. Ето точно такива правят (циганите) богати на нашият гръб. Ти се чудиш къде по дяволите да отидеш да искараш 5 лева с трудът си.. те ядът и пият и държавата им плаща за това. Имах близък, за съжаление почина… с мъки му отпуснаха нищожна пенсия, а той найстина имаше огромна нужда от помощ. Почина на 36 години и остави 2 малки деца и млада съпруга да се бори и преживява някак. Но той не е бил важен, той се обърна към държавата със честност не с подкуп… както и много други хора в нужда. Безмилостни присъди за виновните, и присъди за връщане на всички пари, плюс лихвите от всеки здрав (болен) позволил си да се подиграе с българският труд.

  2. Чакаме да видим наказанията сега и се надяваме да не е поредното чудо за 3 дни 🙂

  3. Не само да ги задържате след време ни лук яли ни лук миресали а да се изкорени това престъпление не здрави и прави да лежат на гъба работещи и пенсионерите

Comments are closed.