joglav709161Шествие с гърмежи и песни изпълни улица „Съединение” в село Йоглав   в Деня на Съединението, съобщават от местното читалище. Начело на колоната бе Георги Линджов със саморъчно изработеното си черешово топче, заобиколен от много деца.

Така започна  празникът на 6 септември в селото.  Самодейци и жители на селото, облечени в национални носии, с патриотични песни и развети знамена се придвижиха към площада пред кметството, където ги очакваха десетки зрители.

Кметът на село Йоглав Ирена Георгиева приветства всички за празника и прочете кратки исторически факти за това събитие. Фолклорна група „Югла” при НЧ „Пробуда 1926” изнесе празничен концерт от народни песни.

joglav709164 Самодейците имаха двоен празник – предния ден, на 5 септември, те се завърнаха от Деветия събор на Деветашкото плато „Девет песни от извора” в с. Агатово с грамоти и със специална награда. Този път тя беше за Георги Линджов – трето място и бронзов медал в раздел индивидуални изпълнители. Тържеството продължи до късна вечер с кръшни български хора.