Шахматен клуб – Ловеч организира турнир за ученици, който ще се проведе утре (29 октомври) от 10:00 часа

Шахматът е инвестиция в живота, тъй като се придобиват под формата на игра умения и качества, нужни в професионалното развитие – концентрация, подобряване на паметта, отговорност, креативност, аналитичност. Тези умения помагат и в училище за по-бързото и добро овладяване на знанията по отделните предмети. Това каза на пресконференция в в Националния пресклуб на БТА в Ловеч председателят на Сдружение „Шахматен клуб – Ловеч“ Ваньо Стойнов.

Целта на хората от клуба по шахмaт е да достигнат до учениците, за ги „запалят“ по тази красива игра и да развиват уменията им. За целта предвиждат много инициативи, турнири, лекции и презентации, както за родители, така и за деца.

Шахматен клуб – Ловеч, организира тази събота (29 октомври) шахматен турнир за ученици. Началото е 10:00 часа и могат да се включат всички желаещи. Най-добрите ще получат грамоти, медали и предметни награди.

Ваньо Стойнов каза, че това е една от инициативите, които клубът организира, за да популяризира и развива този спорт в Ловеч.

Той добави, че шахматният клуб е създаден през 1993 г., но винаги в Ловеч се е практикувал този спорт.  Клубът разполага с помещение, предоставено от Община Ловеч. В него могат да се запишат, както начинаещи, така и напреднали, като няма ограничение във възрастта.

В подкрепа на клуба се присъединява и международният майстор на спорта и заслужил треньор по шахмат Ергин Моллов. Той разказа, че е още от предучилищна възраст е започнал да се занимава с шахмат. На 16 години е станал майстор на спорта. По-късно като състезател и треньор се усъвършенства в школата за високо спортно майсторство в „Славия“ – София, която е водеща в този период. Моллов е бил състезател и треньор във Франция в различни клубове. От 2002 г. работи като треньор на националните отбори по шахмат за мъже, жени, юноши и девойки на Турция, където получава награди от най-високи правителствени нива. Голяма част от неговите ученици са в Националните гарнитури на Турция с международни титли и награди.

Вече завърнал се в България и в Ловеч, той иска да предаде своята енергия, майсторство и  умения на по-младите. Той е убеден, че шахматът отдалечава децата от лошите неща. „В него има стратегия и тактика, които са полезни за всеки в живота. Учи децата и на борбеност, морал и уважение“, добави Моллов.

В шаха, ако нямаш план, ако не оценяваш променящата се ситуация, ако не си подготвен за играта, няма как да вървиш напред. Същото е и в живота. Успяват подготвените. Това е и една от целите – чрез тази древна игра, младите хора да получат знания и умения, които с лекото ще могат да прилагат в своя живот, независимо от сферата на своето развитие.

Освен забавление и удоволствие, шахматът е един от най-силните образователни инструменти за развитие на детския интелект. При нас децата ще развият:

📌ФОКУС / КОНЦЕНТРАЦИЯ – децата се учат от ползите да наблюдават внимателно и да са концентрирани. Ако не виждат какво се случва, не могат да отговорят, без значение колко са умни.

📌ВИЗУАЛИЗАЦИЯ – децата се подбуждат да си представят поредица от действия преди да се случат. Ние фактически засилваме способността да визуализират като ги учим да местят фигурите наум, първо по един, после по няколко хода напред.

📌ТЪРПЕНИЕ / ПРЕЦЕНКА – децата се учат, че не трябва да правят първото нещо, което им идва наум. Те се научават да се питат „Ако направя това, какво може да се случи после и как аз мога да отговоря?“ Откриват алтернативи и обмислят ползите и загубите от различните действия.

📌КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ – децата се учат да оценят резултатите от точно определени действия или последователности. Тази последователност помага ли ми или ми вреди? Решенията са по-добри когато са водени от логика, а не по-скоро импулсивни.

📌КРЕАТИВНОСТ / АБСТРАКТНО МИСЛЕНЕ – децата се учат да излизат периодично от детайлите и да оценяват по-голямата картина. Те също се научават да вземат примери от един контекст и да ги прилагат в различни, но свързани ситуации.

📌УПОРИТОСТ / ПЛАНИРАНЕ – децата се учат да развиват по-дългосрочни цели и да предприемат стъпки за изпълнението им. Те също се научават да преоценяват тези стъпки, когато се променя ситуацията.

📌ЕТИЧНОСТ – децата се учат на спортсменство и порядъчност, екипност, дисциплина, уважение към противника и самоконтрол.

📌Освен всички изброени ползи децата и младежите развивайки своите шахматни знания всъщност развиват своята памет и своето математично-логическо мислене