Община Априлци отбеляза Международния ден на спорта със шахматен празник, част от Националното шахматно турне “АСЕНЕВЦИ”. Събитието се проведе на 17 май в квартал Ново село, привличайки  вниманието на близо 50 деца от училището и детската градина. Малчуганите се  потопиха в света на шахмата и интелектуалните предизвикателства  в продължение на два часа.

Мисията и каузата на турнето “АСЕНЕВЦИ” е да развие естествения интелект на децата чрез обучение в шахмат. Целта е да се осигури равен достъп за децата от малките населени места до професионална шахматна подготовка, като се подчертава връзката на шахмата с личностното им развитие. Турнето предоставя ваучери за безплатно онлайн обучение за период от четири месеца с професионални треньори, като се стреми да подкрепи непрекъснатото развитие и усъвършенстване на участниците. Кръгът на обхват включва над 40 общини в България, като целта е да се стимулира интересът към шахмата и да се вдъхновят младите умове да развият своите интелектуални способности чрез тази древна игра.

Спонсорирано от община Априлци и фирма J Boxers, турнето предостави на местните деца възможността да развият своите умения в шахмата и да се забавляват едновременно. Събитието се проведе в приятна атмосфера, като включваше различни активности, които съчетаваха образователни аспекти със забавление.

Програмата започна с открит урок по шахмат, където децата бяха запознати с основните правила и стратегии в играта. След това последваха игри и състезания, в които децата демонстрираха своите умения и знания пред професионални треньори.

В края на празника всички деца бяха наградени с ваучери за безплатни четиримесечни курсове по шахмат, които им предоставиха възможността да продължат да усъвършенстват своите умения и да развиват своят интелект през следващите месеци.

Националното шахматно турне “АСЕНЕВЦИ” в Априлци беше истинско празненство на интелекта и забавлението за всички участници, които се радваха на деня, прекаран в приятна и образователна обстановка.