Павлин Иванов

Въпреки липсата на всякаква икономическа логика, зам. кмета Цветан Георгиев и кмета Корнелия Маринова, наложиха закупуването на доста скъп нов камион за сметосъбиране. Той вече е на разположение на Бюджетна дейност „Комунални дейности“ към Община Ловеч. Именно Общината, чрез тази своя структура, която е пряко подчинена на кмета, извършва дейностите по събирането на контейнерите с отпадъци от 34-те ловешки села.

Много спорове в комисиите на Общински съвет предизвика намерение на администрацията да купи точно този специализиран камион струващ над 350 000 лева! Въпреки че, зам. кмета Цветан Георгиев не можа да обясни защо се е спрял на подобен тип решение и въпреки, че Общински съвет НЕ прие План-сметка за разходите за 2018-та, каквото е изискването на закона, обществената поръчка беше стартирана, проведена и камионът вече е закупен.

Важно е да отбележа, че нужда от съвременна техника има! Но толкова ненужно скъпа е само повод за съмнения. Но по-важното е, как тази прищявка на администрацията ще се отрази на жителите на селата.

Отговорът е доста прост и ясен!

Жителите на ловешките села ще започнат да плащат в пъти по-голям размер на Такса битови отпадъци. Аргументите са два. Ясни, логични и проследими за всеки, който се интересува, какво ще излезе от джоба му.

  1. Факт е, че към момента, заради несправедливото определяне на Такса битови отпадъци, най-ощетени са фирмите и бизнеса. Те плащат, образно казано, сметките и на жителите на Ловеч и на жителите на селата. Ловчалии от своя страна дотират, поради същата причина – несправедливо определена ТБО, сметките на селата.

За да има справедлива такса, Закона е казал: Замърсителят плаща! И че Таксата се определя на база реалните количества отпадъци, които гражданите и фирмите генерират.

Тъй като новият, супер скъп камион, е с надстройка, която отчита теглото на всяка кофа с боклук, проследимо и с GPS, в прав текст, това означава, че от 2019 г. селата ще плащат реалната стойност на услугата, която получават, т.е. брутално увеличение на Такса смет.

Разбира се, това е справедливо! Но! Нито кмета, нито съветниците обясниха на хората от селата, че това ще се случи. Не ги попитаха, не ги запознаха с реалните факти и последиците. Сблъсъкът скоро ще бъде доста видим, освен ако Община Ловеч не наруши закона и не го изпълни.

 

  1. Вторият аргумент за сериозното вдигане на Таксата за селата е, че пак според закона, Такса битови отпадъци трябва да възстанови направените разходи по дейностите. Това означава, че с колкото по-скъпа техника и по-скъпа издръжка се предлага услугата, точкова по-голям ще бъде разхода, следователно, този по-голям разход за да бъде покрит, ще трябва да бъдат събрани повече пари от жителите най-вече на селата.

В момента, по най-висшите етажи на администрацията НЯМА нито един икономист. Нито кмета, нито дори един от заместниците му, нямат икономическо образование или поне някакво подобно, което да предполага решаване на икономически проблеми.

Именно такъв проблем е управлението на отпадъците, определяне на данъци, такси и цени на услуги.

Резултатът е видим. Последствията сериозни.

 

3 коментара

  1. Super bokluka ni shte se vozi v chisto nov kamion bravo tochno tova trqbvashe na nashiq grad a ne poveche detski ploshtadki ili po malko dupki po ulicite i taka natatuk …. Bravo nikoga nqma da glasuvam za vas

Comments are closed.