Павлин Иванов

След стартирането на шокиращо голямата обществена поръчка за 16.8 милиона лева за ремонти за следващите 5 години, която кмета Корнелия Маринова и нейният екип стартираха на 01.06.2020 г., те са обявили още една. Този път Община Ловеч е готова да плати само 1 милион и 140 хиляди лева за „Ремонт общински сгради, съоръжения и площи, събаряне общински сгради и съоръжения и премахване гаражни клетки, община Ловеч“. Поръчката е обявена на 15.06.2020 и е разделена на 3 (три) обособени позиции:

Обособена позиция 1: „Ремонт общински сгради, съоръжения и площи в Община Ловеч“ за 800 000 (седемстотин хиляди) лева без ДДС с включени непредвидени разходи в размер на 5% или 960 000 лв. с ДДС

Обособена позиция 2: „Събаряне и премахване на сгради в Община Ловеч“ – 100 000, 00 (сто и петдесет хиляди) лева без ДДС или 120 000 лв. с ДДС

Обособена позиция 3: „Премахване на гаражи клетки в Община Ловеч“ – 50 000, 00 (петдесет хиляди) лева без ДДС или 60 000 лв. с ДДС

Авансово плащане в размер на до 40 % (четиридесет процента), срокът на договорите за изпълнение е до 31 декември 2024 г.

В така публикуваната обществена поръчка няма единична цена, например за премахването на един гараж. Дадените предложения за цени са в КСС-та, по конкретни дейности. Това е отворен чек за фирмите, които ще изпълняват поръчката.

В нито един документ в обществената поръчка, която е публична, не се спомена никъде:

  • Броя на гаражите, които ще се премахнат
  • Списък на сградите, които ще се ремонтират и КСС за това
  • Колко и кои точно сгради ще се събарят и КСС за това

По така публикуваната обществена поръчка или поне по публичните данни за нея, фирмите ще наддават „на сляпо“ за да спечелят. По така предоставените данни, абсолютно никой не може да осъществи контрол, защото няма сравними параметри, не се знае нито какво точно ще се прави и вероятността за изкривяване на състезанието, каквото е всяка обществена поръчка, е огромна. А може би това да е и целта.

Припомням, че заради некоректни обществени поръчки по европроекти само за последните две години имаме наложени санкции (глоби) за 1 милион лева. Тези пари ще бъдат платени от всички граждани, независимо от пол, религия, цвят, политическа пристрастност.

Всички обществени поръчки са подписани от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Кметът и е нейният екип Продължават смело НапреТ!