anketaproekti2910131Павлин Иванов

Читателите на „Ловеч днес“ отговориха на въпроса „Подобри ли се качеството на животът ви като следствие от реализираните европроекти от Община Ловеч?“.

47% от анкетираните са категорични, че единствено подобрение в качеството на живот има единствено при тези хора, които са участници в самите проекти,

29% смятат, че в този град нищо и никога няма да се промени.

Качествена промяна в живота си са усетили едва 19% от хората, а противно мнение, че промяна няма, а е станало по-лошо смятат 9% от анкетираните.

За липсата на промяна са гласували вероятно читатели от ловешките села, които са избрали отговор „На село няма проекти“.

Три процента не могат да преценят как реализираните проекти влияят на качеството им на живот, а 17 % искат оставка на кмета Казанджиев.

Анкетата няма претенции да бъде представителна, но определено описва усещанията на ловчалии за ефективността на спечелените и реализирани проекти.

Силно притеснителен е факта, че почти половината от гласувалите смятат, че проектите не се правят в интерес на гражданите, а единствено да се „усвоят“ евросредства от близки на властта хора.

Кмета Казанджиев и неговият екип имат дълбок повод за размисъл в поне няколко аспекта:

–    Каква е ползата от похарчените милиони

–    Кои са единствените, които имат изгода от спечелените евромилиони и така ли трябва да бъде

–    За крещящата нужда от промяна в начина на мислене на администрацията, за скъсването на „близките“ връзки между бенефициент и изпълнители и най-важното, че е крайно време проектирането да бъде насочено реално за подобряване на качеството на живот на ловешките граждани.

2 коментара

  1. “За мишките и хората.

    Веднъж мишката забелязала, че стопанинът на фермата е сложил капан за мишки. Тя разказала за това на кокошката, овцата и кравата. Но те всичките и отговаряли: “Капанът за мишки е твой проблем, а не наш!”

    Малко по-късно в капана се хванала змия – и ухапала жената на фермера. Опитвайки се да я излекуват, сварили на жената супа от кокошката. После закалили овцата, за да нахранят всички, пристигнали да навестят болната. И, накрая, закалили кравата, за да нахранят гостите, дошли на погребението.

    И през цялото време мишката наблюдавала от дупката си и мислела за нещата, които са чужд проблем, докато не станат твой!

    п.п.Ако нещо не ви засяга пряко, не си мислете, че в даден момент няма да ви се стовари на главата.”

  2. това би трябвало да стимулира мнозинството от гражданите да участват в европроекти и да донесат полза за себе си

Comments are closed.