Павлин Иванов

Тази нощ Централната избирателна комисия обяви официалните резултати и избирателната активност за проведените на 4 април избори за народни представители в българския Парламент. Изборната активност в област Ловеч е била 53.36%, като в парламентарните избори са гласували 63 581 човека.

Според резултатите, коалиция ГЕРБ-СДС е спечелила двама депутати, като за формацията са гласували 21 360 човека от общо имащите право на глас 119 148. Т.е. 17.9% от всички избиратели са гласували доверие на формацията, но от всички гласували тя получава 35.11%.

Втора политическа сила в област Ловеч е ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД, която вкарва 1 народен представител. За партията са гласували 10 226 човека или 8.5% от имащите право на глас. От всички гласували, формацията е получила 16.81 %.

Трета политическа сила, която вкарва един народен представител е БСП за БЪЛГАРИЯ с 9 786 гласа или 8.2% от всички с право на глас. От всички гласували, формацията е получила 16.81 %.

Четвъртата политическа сила, която е получила доверието на жителите на област Ловеч и успява да спечели депутатско място е Движение за права и свободи – ДПС. За тях са гласували 6 188 човека или 5.1% от всички имащи право на глас. От всички гласували, формацията е получила 10.17 %.

Ето и интересни данни, според официалните резултати:

Партиите и коалициите, които имат народни представители са получили 39.92% от гласовете на всички имащи право на глас хора в област Ловеч. Същевременно, процентът от всички подали своя глас е 74.80%. 

Интересно е и каква представителност има всяка една от партиите, които влизат в Парламента, спрямо общия брой избиратели.

Водещата коалиция ГЕРБ-СДС представлява едва 17.93 % от всички избиратели с право на глас в област Ловеч.

ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД представлява едва 8.58 % от всички избиратели с право на глас в област Ловеч.

БСП за БЪЛГАРИЯ БСП представлява едва 8.21 % от всички избиратели с право на глас в област Ловеч.

Движение за права и свободи – ДПС представлява едва 5.19 % от всички избиратели с право на глас в област Ловеч.