Четирима студенти са започнали тази година практическото си обучение в областната администрация в Ловеч. Стажът им е в рамките на 240 астрономически часа в реална работна среда, а изпълняваните задачи са по нарочно изготвена програма.

Младите хора са Десислава Петкова, студентка във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, неин ментор е главният секретар Ваня Събчева, Ценко Петков, студент в УНСС, с ментор Галя Бочева, експерт по държавна собственост, Теодор Петков – УНСС, с ментор Велислава Петкова, експерт по държавна собственост, и Деница Босева – ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, с ментор Нели Митева, директор на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“.

Областната администрация е обучаваща организация по проекта на Министерството на образованието и науката „Студентски практики – фаза 2“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. За включване в практическото обучение кандидатстват действащи студенти от висшите училища, партньори по проекта, включени в регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти, поддържан от МОН. Проектът е със срок на изпълнение от януари 2020 г. до май 2023 г. Целта е да се улесни преходът на младите хора от образователната институция към работното място.

Сред университетите, с които областната администрация си партнира по проекта, са още Стопанската академия в Свищов и СУ „Св. Климент Охридски“.

Миналата година във фаза 2 практическо обучение проведоха 11 студенти.

Във фаза 1 в стажа са се включили 15 студенти.