Павлин Иванов

Скъпи ловчалии, живеещи в това красиво и пъстро място, родени и израснали тук, изпитали първата си любов, създали семейства и деца под люляковият хълм “Стратеш”, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Където и да се намирате днес, знам, че в сърцата си носите хубавите спомени за създадените приятелства, за пъстрите емоции от миналото, за онова необяснимо усещане когато сте у дома, в нашият град. Знам, че обичате града си и милеете за него.

Хубаво е, че има такива специални дни като днешният – празникът на град Ловеч, 11 май, денят и на св. равноапостоли Кирил и Методий. Днес е ден, в който всеки свързан по някакъв начин с нашият Ловеч, няма как да не се замисли поне за мъничко за нашият град и неговите жители. И съм убеден, че в мислите ще изплуват най-милите и съкровени моменти.

Ловеч е град, който заслужава много повече!

Тук са живели изключителни занаятчии, търговци, творци, борци за свобода, учени, инженери, военни, учители … Със своят труд, знания, умения и сърца, поколение след поколение са оставяли своя следа в развитието на нашият град. Създавали са за бъдещите поколения училища и читалища, фабрики и работилници, храмове и църкви, помагали са си и са развивали мястото, което толкова много са обичали.

Днес Ловеч има нужда не само от нова и искрена любов, а и от хора, вдъхващи живот, създаващи, мислещи, мечтаещи, обичащи. Хора действени и виждащи далеч в бъдещото.

Иска ни се да живеем много по-добре, да бъдем по-здрави, по-щастливи, по-добре осигурени, по-успешни. Някъде, вътре в нас, знаем и че това е възможно.

Остава ни само да направим нещо просто.

Да се огледаме.

Да видим уникалният Покритият мост и да се замислим, че той е построен от човек като нас.

Да погледнем Читалището и да си спомним, че то е построено от хора като нас, дарили средства и труд, за да бъде то днес притегателен културен център.

Да вдигнем поглед и видим крепостта, под стените на която, хора като нас са спрели нашественика и от тук се поставя началото на Втората българска държава.

Да отместим поглед встрани и видим паметника на нашият национален герой Васил Левски. Мислите ли, че ако той не беше намерил точно тук, в Ловеч, смели, предани, вярващи в свободата хора, щеше да направи тук централния революционен комитет? Неговите сподвижници са били хора като нас.

Алтън Ловеч не е мит, а е плод на труда, умението, предприемчивостта на нашите предци.

Гените на тези смели, предприемчиви, родолюбиви и достойни хора, днес са в техните наследници. Те са между нас, вътре в нас.

Нека повярваме, че можем.

Бъдете здрави, свободни и горди!

Защото Ловеч е град, който заслужава много повече!