Павлин Иванов

Днес БТА (Българска телеграфна агенция) празнува своя 125-ти рожден ден. Но зад името, доверието и успехите в новинарските агенции винаги стоят личности. Днес ще ви разкажа за един човек и приятел, който със своя хъс, целенасоченост, професионализъм и неизчерпаема енергия, превърна непознатата до преди години абревиатура БТА, в символ на безкомпромисно доверие, истинност и обективност.

Да, този човек се казва Даиела Балабанова! Дани е от Ловеч и избра да остане тук.

Много от вас я познават като слънчев човек. Като жена, която не отстъпва от принципите и разбиранията си. Други я познават като професионалиста, който защитава каузи. Трети, като приятел, който дава всичко от себе си на всеки купон и обича да пее. Като приятел, за когото тази дума означава всичко.

Много малко хора знаят колко много труд се вгражда в създаването на една новина. Колко време, нерви, концентрация и доста лишения струва създаването на един добър материал. А Дани е просто такава – педантична в работата си и отдадена на нея в цялост.

Благодарение на Дани, в Ловеч се случиха много добри неща.

Едно от най-важните е създаването на Национален пресклуб БТА в Ловеч. Едно място, което само за година оживи обществения живот и стана естествено място за случване на важните събития за Ловеч и областта. Знам колко много усилия тя положи за да може Ловеч да бъде на картата на градовете с това реномирано представителство. И като журналист и като човек и като колега, положеният труд мога да кажа, че си струваше.

Освен център за пресконференции и важни събития, Дани превърна пресклуба на БТА в Ловеч и както място за дискусии, така и в уютен дом за малката ни журналистическа общност.

Но може би най-важното, благодарение на нея, в Ловеч между колегите отношенията са много близки, приятелски. Защото тя винаги е в центъра на всичко и винаги успява да обединява.

Знам колко е трудно за една млада жена да съчетава изключително отговорната си професия с майчинството, с грижата за семейството и близките. Е, възпитаничката на ловешката Езикова, Дани, успява! Успява да бъде до двете малки умни и будни момчета в къщи, до Ники – нейният съпруг, до своите родители и близки.

Имам късмета животът ми да е такъв, че ме е срещнал с Дани. И се гордея с нея. А мисля, че целият ни град и всеки, който я познава, ще сподели моето мнение.

И ще издам една малка тайна. Дани е роден пътешественик. Обожава да пътува в непознати страни, да попива от различните култури, да се докосва да всяко едно усещане за различна национална идентичност в пъстрите и различни държави. Точно за това и пожелавам вълнуващи пътувания до интересни и любопитни места, за които тя да пише своите вълнуващи пътеписи.

И да, за мен БТА е Даниела Балабанова от Ловеч!

Честит празник, Дани! Честит празник, БТА!