24MAJ2405112Честванията за 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Ловеч започват от утре, 21 май. Вечерта ще се проведе Бал на учителя, на който ще бъдат връчени ежегодните персонални награди на изявени дейци в областта на образованието. Те се присъждат по повод 24 май, организатор е община Ловеч.

Барелефът „Св. Св. Кирил и Методий” се връчва в пет групи – предучилищна подготовка, начален етап на основна образователна степен, прогимназиален етап на основна образователна степен, гимназиален етап – общообразователна подготовка, и гимназиален етап – професионална подготовка и извънучилищни дейности.

На 22 май на площад „Екзарх Йосиф I“ ще се проведе пленерът „Мостове“ (15 ч.), в който ще участват деца от Ловеч и гр. Лотошино, Русия. По този повод утре пристига делегация, водена от първия заместник на главата на администрацията на Лотошинския муниципален район, Московска област, Вера Вдовина. Тя е съпредседател заедно със зам.-кмета на община Ловеч Пламен Петков на съвместния конкурс за детска рисунка, посветен на 135-годишнината от Руско-турската освободителна война и провел се едновременно в Ловеч и Лотошино. Българските деца  рисуваха на тема „Ние рисуваме Русия”, руските – „Ние рисуваме България”. Победителите от руска страна получиха правото да участват в тържествата за 24 май в Ловеч тази година, както и да се включат в пленера в нашия град. В Ловеч ще рисуват Елисавета Стрежньова и Юлия Попова, и двете възпитанички на Лотошинската детска школа по изкуствата с преподавател Наталия Лукина, която също идва у нас. В руската делегация за 24 май са още Сергей Широков, председател на Комитета по култура и младежка политика на администрацията на Лотошинския муниципален район, и Лариса Шупорина, председател на организационно-информационния комитет в Лотошино.

Победителите в конкурса от българска страна ще вземат участие в празниците за Деня на Лотошинския район през юни 2013 г. и също ще се включат в пленер в побратимения ни град. За там заминават Анастасия Ковальова от Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ и Полина Любенова от ОУ „Проф. Димитър Димов“. Двете ученички ще бъдат съпроводени от преподавателите си Тони Христов и Костадинка Райкова, както и от директора на Езиковата гимназия Радослав Хитов, председател на комисията по образование, култура, младежта и децата в общинския съвет.

Вечерта на 22 май в 21 ч. започва първата част на второто културно събитие по проекта „Ловеч – корени от миналото – мостове към бъдещето“. В спектакъла

“От Мелта до Ловеч”

ще видим мозайка от живи изпълнения на плаващата сцена и прожекция върху водния екран на документални кадри и игрални възстановки, които проследяват историята на нашия град. На брега и сцената ще излязат Смесеният църковен хор „ЕвстатиПавлов“ при Катедрален храм „Света Троица“, Смесения хор „Панайот Пипков“ при Ловчанско читалище „Наука – 1876 г.“, Общинският духов оркестър, деца от ЦДГ „Радост“, доброволци от Клуб „Традиция“. Приветствие ще отправи кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев.

На следващия ден, 23 май, продължава пленерът „Мостове“ (15 ч.). В 18 ч. на сцената на Средновековната крепост „Хисаря“ ще се проведе 9-ият

конкурс Малка Мис и Малък Мистър Ловеч,

Мис Тийн Ловеч 2013,

както и 2-ият

арт фестивал „New Stars“ Ловеч 2013

Събитието се организира от агенция „Интерсаунд“ и община Ловеч . Над 30 момичета и момчета  на възраст от 4 до 14 години ще  се включат в конкурса.  Бивши победители ще  участват в Звездното детско жури  и ще връчат  призовете и лентите. Водеща на конкурса ще бъде Леда Виденова – Малка Мис Вселена. Победителите ще получат правото да представят Ловеч на националния финал през септември.

От 19.30 ч. ще стартира Празничният концерт Sound of Lovech, в който ще се изявят участниците в арт фестивала „New Stars“.  В концерта ще се включат  тийн звездите на Ловеч Just Fly (победител в  националния финал на арт фестивала „New Stars“ 2012), Пепи Кенаров и Вико с авторски песни, Северина Нейкова и Нели, Габи, Надежда, Христи, Петя и  други звезди, изгрели на Феста на  Езикова гимназия, вокална студия „Гласове“ от Троян. За участие в концерта са поканени и самодейните състави „Elektric Style crew“, клубът по акробатичен рокендрол „Роксмайл“, вокална група „Пееща дъга“, балет „Ралица“, фолклорна формация „Елит“ и Елица Наумова – финалистка от „Гласът на България“.

Вечерта от 21 ч. пак на атракциона в реката е спектакълът

„Делниците… Празниците…“

по проекта „Ловеч – корени от миналото – мостове към бъдещето“. Този спектакъл е посветен на фолклора, създаван от любителските творчески колективи от 11 села в община Ловеч: Хлевене, Радювене, Лисец, Скобелево, Брестово, Баховица, Българене, Горно Павликени, Лешница, Пресяка и Брестово. На 23 май се демонстрира най-съществената част на проекта – съхраняването на нематериално културно наследство в националната система “Живи човешки съкровища”. Заснети и записани са над 50 часа видео и аудио материали, от които са създадени над 20 аудиовизуални произведения за всеки състав. Тази видеотека прави община Ловеч единствена в България за последните 20 години.

На 24 май в 8.30 ч. е традиционната

лекоатлетическа щафета

– на площад „Екзарх Йосиф I“. В 9.30 тръгва

празничното дефиле

на ловешките дейци на просветата и културата и на представителни групи на ловешите училища. Дефилето ще премине през централната градска част, Покрития мост и ще стигне до площад „Тодор Кирков“, където в 10 ч. е

официалното откриване на празника

След това кметът Казанджиев ще връчи на 4-има учители за доказани резултати в урочната и извънкласната работа почетните значки на Ловеч.

Вечерта в 21 ч. приключва първата част на второто културно събитие. Тогава ще се постави спектакълът със заглавие

“… Отворете сърцето ми и там ще намерите

написано Ловеч”

Той е посветен на духовното богатство и на най-изявените представители на науката, културата и изкуствата, родени в Ловеч. В него участват Общинският духов оркестър, Общинският фолклорен ансамбъл, детската музикална формация “Пееща дъга” към Ловчанското читалище, Смесеният църковен хор „Евстати Павлов“, Смесеният хор „Панайот Пипков“, примата на старата градска песен Мария Петрова, акордеонистът Нааби Исмаил Али.

1 коментар

Comments are closed.